Росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС / фото Maxar Technologies

Рівень води у Каховському водосховищі стрімко знижується, так звана "мертва точка" вже перейдена. Це означає, що відбирати воду з водосховища більше не можна, йдеться в сюжеті ТСН.

Журналісти розповідають, що підрив Каховської ГЕС вдарить по гаманцях українців й навіть змінить їхній раціон.

Науковець світового центру даних КПІ імені Сікорського Сергій Гапон, який заздалегідь математично прорахував небезпеку від прориву дамби Каховської ГЕС. "Далі ситуація буде розвиватися так, що вода з місця руйнації ГЕС буде йти безпосередньо в Чорне море", - каже він. Тобто одні території затоплюватиме, інші - будуть зневоднюватися. 

У Міндовкілля ще в жовтні 2022 року, коли росіяни замінували ГЕС, пояснили, що означає кожен метр падіння води. 

"Каховське водосховище щодня втрачає приблизно по 100 сантиметрів, саме тому, окрім затоплених берегів Херсона, ми бачимо ще змілілі пляжі у Запоріжжі та тонни риби на Дніпропетровщині. Сьогодні рівень поблизу Нікополя опустився до так званої "мертвої позначки". На іншому березі - Запорізька АЕС, її басейни-охолоджувачі, а отже, і ядерна безпека - під загрозою", - йдеться в сюжеті.

Та в "Енергоатомі" заспокоюють, заявляючи, що є ще кілька джерел охолодження системи ЗАЕС, наприклад, мобільні насосні установки або ж використання підземних свердловин питної води.

Також втрата Каховської ГЕС вплине на генерацію електроенергії в Україні, адже гідрогенерація допомогла нам пережити одну з найскладніших зим. Тепер на українських ГЕС закрили шлюзи, тобто виробництво електрики припинилося. 

Крім того, сильно постраждає аграрний сектор Херсонської області, де отримували врожай овочів двічі на рік. Унаслідок цього постраждає раціон не лише українців, а й решти світу, куди наша країна експортувала зернові. Також фермери зазнають колосальних збитків. 

Вода критично необхідна й для промисловості, наразі вже під загрозою зупинки опинилися підприємства у Нікополі та Марганці Дніпропетровської області. Мешканців Кривого Рогу закликали економити воду. 

1,5 млрд грн вже виділили на будівництво нових водогонів на Дніпропетровщині, та на це потрібен час. 

Масова загибель риби, зміна русла річки, пилові бурі на місці квітучих полів, знищення рідкісних видів тварин та біосферних заповідників на Херсонщині - такі наслідки підриву окупантами дамби Каховської ГЕС.

Росія підірвала греблю Каховської ГЕС 06.06.2023

6 червня 2023 року вночі російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС, унаслідок чого Херсонська область переживає масштабну катастрофу - затоплено низку населених пунктів. На окупованому лівому березі Херсонщині росіяни не дають населенню евакуюватися, повідомляється про загиблих там жителів.

З першого дня теракту на ГЕС українська влада оголосила евакуацію населення із затоплених територій, рятувальники евакуюють і тварин.

9 червня у МВС повідомляли, що в результаті повені, яку спричинив підрив росіянами дамби Каховської ГЕС, на Херсонщині й Миколаївщині загинули п'ятеро людей. Крім того, ще 13 людей вважаються безвісти зниклими.

На сьогодні Росія заперечує свою причетність до підриву Каховської ГЕС, хоча всі факти свідчать про зворотне. У Путіна традиційно перекладають провину на Київ.

Зеленський одразу після трагедії заявив, що підрив окупантами дамби Каховської ГЕС лише підтверджує, що кожен метр української землі вони використовують для терору.

У Європейській комісії та в Білому домі наголосили, що відповідальність за теракт на Каховській ГЕС несе Росія. 

Вас також можуть зацікавити новини: