Сергій Токарєв / фото facebook.com/TokarevSergeiPage

Один з інвесторів державного проекту Diia City Сергій Токарєв незаконно відвідував окупований Крим, має діючий російський паспорт і активи в РФ.

Про це повідомляє "РБК-Україна".

У РФ Сергія Токарєва називають "королем гемблінгу" – азартних ігор в Інтернеті. Останні роки він живе і працює в Україні. При цьому з 2016 року Токарєв 172 рази літав до Москви, а також відвідував окупований Крим в обхід держкордону України – рейс 1634-SU компанії "Аерофлот" з Токарєвим на борту регулярно літав з Шереметьєво до Сімферополя в серпні 2016 року.

Відео дня

У РФ у Токарєва є як мінімум три квартири, сам він прописаний в Москві. Там же зареєстрований його автопарк: Range Rover, Mazda, а також Audi RS6 Avant Performance з номерами уряду Москви – а028мо99.

Батько Сергія Токарєва Олександр Токарєв входить до складу опікунської ради Міждержавного союзу міст-героїв. Ця організація заснована в 2004 році для "інтеграції Росії, України, Білорусі та невизнаної Абхазії". Раду очолює Павло Бородін – ФБК Навального називає його людиною, яка разом з Анатолієм Чубайсом привела Путіна до влади.

В Україні Сергію Токарєву раніше належала IT-компанія Lucky Labs. У 2016 році Токарєв потрапив під санкції РНБО: проти нього ввели 10 обмежень, включаючи блокування активів. Тоді ЗМІ пов'язували це з можливим фінансуванням Антимайдану і терористів ЛНР і ДНР. Зокрема, в СБУ тоді заявили, що вилучили комп'ютери "з доказами нелегальних фінансових операцій, спрямованих на спонсорування тероризму" і встановили, що "надприбутки від азартного бізнесу виводилися в офшорні компанії і на рахунки в РФ".

У 2020 році санкції проти Токарєва зняли. Зараз ЗМІ називають його великим IT-підприємцем, меценатом і засновником інвестфонду Roosh. "Зараз, поки йде війна, він намагається максимально наблизитися до органів державної влади і зміцнити свій вплив. Власне, він вже це зробив, ставши одним з найбільших інвесторів в Diia City – екосистеми для розвитку IT-бізнесу в Україні", – пише РБК.

При цьому, починаючи з 24 лютого, Токарєв жодного разу прямо не засудив бойові дії і не назвав Росію країною, яка розв'язала війну проти України.