Село Зелена Діброва чекає на переселенців / Скріншот

У селі Зелена Діброва на Черкащині безкоштовно пропонують цілі будинки для родин, що через війну не мають де жити. Там можна не тільки перезимувати, а й осісти, бо є будинки, які пропонують викупити. Ціни на оселі залишили довоєнні.

Однак місцеві попереджають - умови у селі не курортні, й облаштовувати своє житло переселенці мають самі. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Так, зі своїми пожитками на Черкащину приїхала родина із Гуляйполя Запорізької області. Їхнє рідне містечко - на лінії зіткнення. З березня по ньому щільно гатять окупанти. Росіяни зруйнували все, що там було у сім'ї - олійницю, млин й інше. Уцілів лише КамАЗ, на ньому тепер "кочують" регіонами й везуть нажите. 

У Зелену Діброву родина приїхала на запрошення старости Ігоря Щербака, який розмістив у мережі фото сільських будинків, в які готові заселити людей, що тікають від війни. Пост не протримався й дня, як старості почали "сипатися" сотні дзвінків. 

Як йдеться у сюжеті, є у селі й будинки, в які пускають з можливістю викупити обійстя. Ціни на будинки, вихваляється староста, тут залишилися довоєнні. Нині тут оселилися приблизно 30 переселенців, більшість після зими планують повертатися додому. Залишатися надовше планують лише ті, у кого все знищено, або мешканці тих населених пунктів, де ще не майорить український прапор. 

Мобільний старости села Щербака не замовкає - охочих оселитися тут чимало. Однак одразу всіх він не кличе, з кожним ще буде довга розмова:

"Я запитую, скільки членів родини, якого віку люди, чи потрібна робота, бо у нас важко з роботою, чим ми можемо їм допомогти".

До війни у Зеленій Діброві було приблизно 400 місцевих жителів. Усі вони не проти сусідів-переселенців й навіть на початку готові допомагати усім. Але староста попереджає - тим, хто приїде, потрібно буде працювати самим.

Внутрішні переселенці в Україні

Як раніше повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, в Україні зареєстровано 4,8 млн внутрішньо переміщених осіб

"З 24 лютого в Україні зареєстровано майже 3,5 млн внутрішньо переміщених осіб. Загальна кількість ВПО, зареєстрованих в Україні, становить 4,8 млн. Це співвідносно з населенням кількох великих обласних центрів. Наш обов’язок - подбати про цих людей, забезпечити їх харчуванням, житлом, роботою", - сказав він.

В Мінреінтеграції заявляли, що внутрішні переселенці мають право на отримання всієї накопиченої суми грошової допомоги. Крім того, передбачено виплати на проживання для тих внутрішньо переміщених осіб (ВПО), заяви яких були подані через портал "Дія" до 30 квітня.

Своєю чергою, заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко наголошував, що внутрішньо переміщені особи можуть втратити щомісячні виплати, якщо перевірка встановить, що вони не перебувають за місцем реєстрації та вони не з’являться у 10-денний термін після перевірки для підтвердження своєї присутності. 

Вас також можуть зацікавити новини: