Утрехт – відмінна альтернатива Амстердаму / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

У 2023 році туризм по всьому світу практично відновився після пандемії коронавірусу. В результаті багато популярних локацій опинилися знову переповнені туристами, що засмутило як самих гостей, вимушених стояти у величезних чергах і пробиватися крізь натовпи, так і місцевих жителів, які відчувають суцільні незручності від усього цього.

В результаті багато туристичних оглядачів стали все частіше говорити про новий популярний тренд в подорожахDestination dupes, або ж підміна хітового переповненого напрямку на схожий, але менш розкручений. Туристичний експерт Хелен Коффі у своїй колонці для The Independent назвала гідні альтернативи деяким найпопулярнішим туристичним напрямкам світу, які зможуть приємно здивувати туристів у 2024 році.

1. Утрехт замість Амстердама. Столиця Нідерландів вже давно є одним з найпопулярніших серед туристів міст Європи, і не відлякують їх навіть численні обмежувальні заходи, які протягом ось уже кількох років вводяться міською владою. Дійшло до того, що з 2024 року там вирішили ввести найвищий туристичний податок в Європі. Місто Утрехт знаходиться всього в 25 хвилинах їзди на поїзді на південь від Амстердама і рясніє класичною голландською архітектурою, водними каналами і вузькими історичними вуличками. Плюс у нього є власний середньовічний центр, здатний конкурувати зі столичним.

Відео дня

2. Генуя замість Венеції. Знамените місто на воді, мабуть, є однією з головних жертв надмірного туризму в світі. Як і у випадку з Амстердамом, влада Венеції намагається взяти ситуацію під контроль, вводячи все нові й нові обмеження. Наприклад, вже з 2024 року Венеція вводить плату за вхід в місто, також будуть діяти нові правила для туристичних груп. І хоча привабливе поєднання венеційської готичної архітектури, незбагненного лабіринту вулиць і величної мережі каналів у Венеції є єдиним у своєму роді, якщо вам потрібна справжня італійська кухня без натовпів туристів, Генуя стане чудовою альтернативою. Це прекрасне портове місто має власний лабіринт вузьких вуличок та чудові палаци епохи Відродження поряд із сучасними силуетами, спроектованими уродженцем Генуї – зірковим архітектором Ренцо Піано.

3. Чокекірао замість Мачу-Пікчу. Коли люди думають про руїни стародавніх інків, вони відразу думають про Мачу-Пікчу в Перу – цитадель 15-го століття, розташовану високо в Андах. Однак бажаючих відвідати це місце виявилося настільки багато, що місцева влада була змушена ввести систему попередньої броні квитків. Якщо ж ви ніяк не потрапляєте туди, можна відправитися на руїни поселення інків Чокекірао на півдні Перу, яке за структурою і архітектурним стилем дуже схоже на Мачу-Пікчу. До Чоке, як його називають місцеві жителі, можна дістатися лише пішки або на мулі. Тут є церемоніальні зали, палати, де колись зберігалися мумії, тераси і сотні будівель, в яких жили інки.

4. Валенсія замість Барселони. Столиця іспанської Каталонії також намагається активно боротися з надмірним туризмом: там знову збільшили туристичний податок і заборонили круїзним лайнерам заходити в центр міста. Якщо вам потрібен шматочок іспанської культури на узбережжі, де ви можете поєднати відпочинок в місті з відвідуванням пляжу, просто вирушайте трохи південніше – до Валенсії. Третє місто Іспанії пропонує туристам чудове Старе місто, неймовірну та доступну їжу, розташування на березі моря та безліч музеїв та галерей у Місті мистецтв та наук.

5. Задар замість Дубровника. З 2023 року Хорватія приєдналася до Шенгенської зони, і вже до літа і до цього переповнений курорт Дубровник виявився забитий туристами настільки, що на одного місцевого жителя там припадало 36 гостей, а міська влада ввела цілу купу заборон. Однак існують і інші хорватські прибережні міста. Наприклад, Задар на узбережжі Далмації: це найстаріше місто Хорватії з древніми римськими руїнами, соборами Венеціанської епохи, замками з шаховими дошками, тихими національними парками, виноградниками і безліччю прилеглих ідилічних островів.

6. Бенгмеалеа замість Ангкор-Ват. Знаменитий храмовий комплекс Камбоджі, офіційно визнаний найбільшою релігійною спорудою у світі, приваблює від 1000 до 1500 туристів на день. Туристичний бум призвів до неформальних поселень, які завдали шкоди місцевому середовищу, виробляючи сміття та зловживаючи водними ресурсами. Незважаючи на вражаючий вигляд, Ангкор-Ват – не єдиний камбоджійський храмовий комплекс, гідний уваги туристів. Розташований за 40 км на схід від основної групи храмів в Ангкорі та за 70 км від міста Сіємреапа, Bangmealea 12 століття побудований за тим же планом, що і Ангкор-Ват, і має темні зали, добре збережену бібліотеку та хитромудрі різьблення.

7. Сірос замість Санторіні. Зірка грецьких Кікладських островів, Санторіні, з його білосніжними будівлями з синіми дахами, в пік сезону оточений натовпом щасливих туристів, які прагнуть зробити ідеальний знімок для Instagram. Невеликий острів приймає близько двох мільйонів відвідувачів на рік, що робить його одним з найбільш відвідуваних місць у Греції. Але інші острови Кіклад мають усі принади стилю Санторіні, за винятком натовпу. Одним із прикладів є Сірос: він може похвалитися мальовничим портом Ермуполіс, неокласичною архітектурою, чудовою фермерською їжею та тихими бухтами для пригод на човні. 

Варто відзначити, що деякі туристичні експерти виступають проти ідеї такої підміни, мовляв, та ж Венеція стала популярна саме тому, що вона унікальна, і ніяке інше місто, яким би воно красивим не було, не зможе замінити те, заради чого туристи їдуть до Венеції. І, тим не менш, якщо ви не готові терпіти всі побічні ефекти, які тягне за собою надмірний туризм, можливо, все ж є сенс відмовитися від поїздки в супер-популярне місце, підшукавши собі щось схоже, але менш забите.

Як повідомляв УНІАН, раніше штучний інтелект спрогнозував, що Італія буде найпопулярнішою країною Європи серед туристів у 2024 році.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм