Як виїхати з дитиною за кордон / depositphotos.com

Необхідність покинути межі країни разом з дитиною - ситуація, з якою може зіткнутися кожен. Причини у всіх свої, але для того, щоб подорож або ділова поїздка пройшли вдало, потрібно знати головні вимоги до оформлення документів.

Раніше ми розповідали, куди полетіти восени 2021 року і що робити, якщо не вакцинувався.

Виїзд за кордон дитини з матір'ю - консультація юриста

Які документи потрібні для подорожі / фото ua.depositphotos.com

Адвокат Роман Безрода розповів УНІАН, що, відповідно до чинного законодавства України, для виїзду матері та її дитини за кордон потрібні такі документи:

Відео дня
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (з відкритою візою для подорожі в країни, які вимагають додатково відкриття візи) - для матері;
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (з відкритою візою для подорожі в країни, які вимагають додатково відкриття візи) - для дитини;
  • оригінал або нотаріально посвідчену копію свідоцтва про народження дитини.

Роман Безрода каже:

Крім вищезазначених документів для виїзду з України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків, у даному випадку матері, слід подбати про наявність у неї нотаріально посвідченої згоди батька на такий виїзд із зазначенням у ньому держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

Нотаріальна згода одного з батьків не потрібна у разі:

  • тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця під час пред'явлення рішення суду або органу опіки та піклування (районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі його утворення), сільської, селищної ради об'єднаної територіальної громади) або їх копій, завірених нотаріально або органом, який їх видав, дк визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїхати з дитиною або яка уповноважила на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб;
  • тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця і більше дитини з інвалідністю, дитини, яка страждає захворюваннями, передбаченими частиною п'ятою статті 157 Сімейного кодексу України, під час пред'явлення таких документів або їх копій, засвідчених нотаріально або органом, який їх видав;
  • наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем, про наявність заборгованості зі сплати аліментів (у разі, коли сукупний розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежів за три місяці);
  • наявності документа, виданого лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, у порядку та за формою, встановленою МОЗ (у разі, коли сума заборгованості з аліментів становить понад три місяці, але не більше чотирьох місяців).

Як оформити дозвіл батька на виїзд дитини за кордон, якщо він проти

Процедура оформлення документів через суд / depositphotos.com

На жаль для обох сторін, в юридичній практиці часто зустрічаються ситуації, коли колишнє подружжя розлучилося і залишилося в стані конфлікту, що спричинило за собою неможливість здійснювати ті чи інші дії з дитиною без згоди другого з батьків.

У такому випадку той, хто виїжджає за кордон з малюком, повинен подати позовну заяву до суду, де будуть вказані:

  • мета виїзду дитини за кордон (лікування, відпочинок, відвідування родичів та ін.);
  • термін перебування дитини за кордоном;
  • місце перебування / проживання дитини за кордоном;
  • факт відмови другого з батьків дати згоду на виїзд дитини з країни.

Важливо відповідально поставитися до позову, так як від інформації, зазначеної в ньому, залежить рішення суду. Вам потрібно буде довести необхідність поїздки за кордон. Наприклад, якщо ви їдете з метою профілактики захворювань дитини (в санаторій), прикладіть довідку і направлення від лікаря.

Які документи потрібні для виїзду за кордон матері одиночці з дитиною - нюанси процедури

У яких випадках дозвіл не потрібно / depositphotos.com

Закон України передбачає кілька ситуацій, в яких можна обійтися без оформлення дозволу. Нижче ми опишемо їх, а також вкажемо документи, які потрібно буде пред'явити на кордоні:

  • один з батьків був позбавлений батьківських прав - рішення суду або копію, завірену нотаріусом;
  • статус матері-одиначки - свідоцтво про народження дитини, де в графі "батько" стоїть прочерк;
  • один з батьків помер - свідоцтво про смерть або нотаріально завірена копія;
  • один з батьків пропав безвісти - рішення суду (оригінал або копія);
  • один з батьків - іноземець або не має громадянства - свідоцтво про народження дитини з відповідним записом;
  • один з батьків ухиляється від сплати аліментів чотири місяці і більше - довідка від виконавчої служби;
  • дитина зареєстрована в іншій державі;
  • запис про те, що один з батьків або дитина вибули на ПМЖ в іншу країну.

Після 29 серпня 2019 року з'явився нюанс: якщо один з батьків, який постійно проживає з дитиною, зуміє довести факт відсутності в їхньому житті другого з батьків (фізично, матеріально, морально), він може не оформляти дозвіл нотаріально. Проте, повідомити йому все одно доведеться, а термін перебування за кордоном не повинен перевищувати один місяць.

Як оформити дозвіл батька на виїзд дитини за кордон - перелік документів

Правила оформлення документів у нотаріуса / depositphotos.com

Читайте такожЄвросоюз оновив список країн "зеленої зони": українцям підтвердили дозвіл на в'їздДля того, щоб оформити дозвіл на виїзд дитини за кордон, бажана, але не обов'язкова присутність обох батьків. Досить, щоб до нотаріуса разом з малюком пішла людина, яка НЕ поїде. Враховуйте, що до нотаріуса з дитиною повинен приходити саме один з батьків - без винятків.

Якщо він знаходиться за кордоном і не може бути присутнім, то повинен оформити дозвіл у нотаріуса за місцем проживання або в українському консульстві, поставити апостиль і відправити в Україну.

В результаті ви повинні зібрати:

  • паспорт та ІПН обох батьків;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • дозвіл від другого з батьків.

Якщо дитина їде за кордон з родичами або сторонніми людьми, необхідно отримати дозвіл обох батьків, вказати дані особи, супроводжуючої дитину, терміни перебування в країні і мету поїздки. 

Вищевказаний перелік - це базовий пакет документів. Юристи рекомендують уточнювати в посольстві країни, яку ви збираєтеся відвідати, - можливо, будуть потрібні додаткові довідки або заяви.

Наприклад, бувають ситуації, в яких, за законодавством України, дозвіл вам взагалі не потрібен, однак, правила певних країн можуть бути іншими - до таких відносяться держави шенгенської зони.

Подорож всією родиною - сертифікат вакцинації, страховка

Як подорожувати з дитиною / фото ua.depositphotos.com

У випадках, коли батьки планують подорож з їхньою дитиною за кордон, вони повинні подбати про наявність у дитини закордонного паспорта громадянина України. Подавати документи на виготовлення паспорта для дитини віком до 12 років повинні її батьки.

Такий документ можна оформити дитині з самого її народження. Не забуваємо також і про нотаріально посвідчену копію або оригінал свідоцтва про народження дитини. За наявності в пункті пропуску обох батьків, які подорожують разом з дитиною, жодних інших документів для виїзду, як то нотаріально посвідчену згоду батьків, або будь-яких інших довідок не потрібно.

Читайте такожЧотири нових країни: Wizz Air відкриє 26 нових рейсів з УкраїниУ всіх випадках не буде зайвим подбати про оформлення батьками/одним з батьків договору страхування для виїзду за кордон, як щодо себе, так і своєї дитини. Якщо ви придбали тур у туроператора/турагента, то, відповідно до Закону України "Про туризм" страхування туристів (медичне і від нещасного випадку) є обов'язковим і забезпечується суб'єктами туристичної діяльності на основі угод зі страховиками. Якщо ж ви подорожуєте самостійно до країн, де діє безвізовий режим з Україною, то оформлення такого договору страхування не є обов'язковим.

Деякі країни вимагають, щоб подорожуючі особи, які не є їх резидентами, надали певні документи (негативний результат тестування, свідоцтво про повний курс вакцинації, тощо) і заповнили онлайн-форму на сайті уповноваженої установи країни слідування.

Детально про необхідні COVID-документи та необхідність попереднього заповнення онлайн-форм можна дізнатися на офіційному сайті Міністерства закордонних справ України tripadvisor.mfa.gov.ua

Вас також може зацікавити: