Як розпізнати снаряди і міни - пам'ятка / фото УНІАН (Сергій Чузавков / Олександр Синиця)

Війська Російської Федерації бомблять українські міста і залишають безліч "подарунків" в житлових районах. Найменш приємна знахідка - снаряди уповільненої дії, які можуть здетонувати в будь-який час. УНІАН розповість, як виглядають сучасні артилерійські снаряди і підкаже план дій при зустрічі з ними.

Що робити, якщо знайшли боєприпас і як знешкодити снаряд

Російські військові, йдучи з міст, мінують місцевість. Найчастіше, це міни, артилерійські і танкові снаряди, ручні гранати. Міністерство охорони здоров'я України склало перелік небезпечних знахідок, які ви можете зустріти на своїй місцевості.

Крім того, солдати РФ мінують предмети побуту, щоб завдати максимальної шкоди мирним жителям. ДСНС України зафіксувала випадки, коли навіть тіла загиблих людей піддаються мінуванню, а боєприпас може "спрацювати" при будь-якому механічному впливі. 

Відео дня

Саме тому, перебуваючи в зоні бойових дій або при виявленні "трофея", дотримуйтесь інструкції:

  • не чіпайте руками небезпечний предмет або боєприпаси;
  • відійдіть на безпечну відстань - мінімум 100 м;
  • позначте місце своєї знахідки;
  • зателефонуйте 101 (ДСНС), 102 (поліція) або напишіть в чат-бот;
  • дочекайтеся саперів і вкажіть їм на підозрілу знахідку.

Поширеним "подарунком" є і "розтяжка", непомітна оку - на рівні дверей будинків, коліс машин і тд, тому настійно рекомендуємо пересуватися по місцевості акуратно.

Які види снарядів бувають і чим вони небезпечні

Державної служби України з надзвичайних ситуацій щодня знешкоджує величезну кількість вибухонебезпечних боєприпасів. Вони можуть бути різного типу, способу впливу на людину і детонування.

Які бувають артилерійські снаряди / Державна служба України з надзвичайних ситуацій

Саме через те, що такі боєприпаси регулярно знаходять жителі українських міст, влада просить людей не повертатися у великі населені пункти - до того моменту, поки вони не стануть безпечними для життя.

Які бувають види мін / Державна служба України з надзвичайних ситуацій

УНІАН рекомендує виконувати інструкції ДСНС і в жодному разі не наближатися до підозрілих предметів. Тим більше не намагайтеся перенести їх або самостійно знешкодити.

Ворожі боєприпаси - види / Державна служба України з надзвичайних ситуацій

Вас також можуть зацікавити новини: