Павло Лакійчук прокоментував ситуацію з мобілізацією в Україні / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Керівник безпекових програм Центру глобалістики Стратегія ХХІ Павло Лакійчук оцінив ситуацію з мобілізацією та резервами в Україні. Зокрема, він згадав про закон щодо пониження верхньої межі призовного віку, який і досі не підписав президент Зеленський. 

Говорячи про це, а також здобуття чоловіками другої чи третьої вищої освіти – і як наслідок відстрочки – в інтерв'ю Radio NV Лакійчук зазначив, що одна його колега з американського аналітичного центру цікавилася, чи взагалі Україна витримає, чи є у неї резерви та ресурси.

"Коли я їй сказав, що ще півроку тому наші законодавці під тиском військових прийняли закон про скорочення оцього призовного віку в верхній межі з 27 років до 25, ухвалили більшістю голосів, а він вже півроку перебуває на підписі у нашого президента… Але він його не підписує. Тож висновок перший, який вона відразу зробила: сказала, тобто все нормально, в Україні резерви є. Так, резерви у нас є. Але чому це [не підписується президентом]? Тому що це буде непопулярне рішення", – наголосив він. 

Відео дня

За словами Лакійчука, зараз українська влада очевидно, значною мірою продовжує орієнтуватися не стільки на мобілізацію, скільки на свої рейтинги і любов в народі.

"Знаєте, треба читати мемуарістику, треба читати історичну літературу і розуміти: якщо на вас припав період бути при владі в той час, коли держава перебуває під ворожою навалою, то завжди, абсолютно завжди треба згуртуватись, відкинути свої амбіції (просто вам не повезло), і працювати на державу. Тому що або ми всі виживемо, або всім нам капець", – резюмував він.

Війна в Україні: це варто знати

Російські окупанти атакують воїнів Збройних сил України сльозогінним газом в районі Оріхового. Так ворог намагається виманити українських оборонців із окопів. Тільки протягом кілької останніх тижнів було зафіксовано мінімум 9 подібних випадків.

Тим часом втрати Росії "перестрибнули" нову позначку. Від початку повномасштабного вторгнення було ліквідовано понад 348 тисяч окупантів. 

Вас також можуть зацікавити новини: