Гаубиця FH70 / Оперативне командування "Захід"

Збройні Сили України посилились ще однією 155-мм артилерійською системою. Після американських M777 та французьких CAESAR наші бійці вже пустили у діло FH70 від Італії. Принаймні саме офіційний Рим у середині травня анонсував передачу саме цих артилерійських систем. 

Можливості FH70

FH70 - це 155-мм гаубиця з довжиною ствола у 39 калібрів та клиновим затвором. Саме від цих параметрів і залежить дальність стрільби цієї гармати, яка становить 24,7 км звичайним снарядом та до 30 км активно-реактивним боєприпасом. Тобто за максимальними дистанціями вогню вона ідентична американській M777.

Але із суттєвою різницею: якщо американська гаубиця важить 4,2 тонни, то FH70 - до 9,6 тонни. Але така вага пояснюється тим, що FH70 була розроблена ще у 70-х рока. До речі, створювали її одночасно Великобританія, Німеччина та Італія, але з усіх країн розробників лише в Італії вона досі зберігається на озброєнні.

Під час створення цієї гаубиці однією із задач було підвищення тему стрільби, для чого заряджання дещо автоматизували шляхом встановлення завантажувального лотка, який закидує снаряд у ствол самостійно. Але дослати його та закласти заряди все одно необхідно власноруч. 

Ця автоматизація дозволяє робити перші три постріли за 15 секунд, що є доволі високим показником. Але досягається це тим, що один снаряд вже заряджений, другий вже у лотку, а третій на руках у заряджаючого. Надалі розмірений темп стрільби стандартний для більшості причинних 155-мм артилерійських систем - до 3 пострілів за хвилину.

Особливості FH70

Але без особливостей FH70 не обійшлось, бо вона відноситься до доволі рідкого класу саморухомих артилерійських систем. Бо на лафеті гармати також встановлено двигун з об’ємом у 1,7 літра.

Цей двигун необхідний для живлення гідравлічних систем, а що найцікавіше - дозволяє гарматі самостійно рухатись. Але на дальність не більше 20 км та на швидкості до 16 км/год.

Таке переміщення необхідно для того, щоб збільшити маневреність на полі бою в умовах контрбатарейної боротьби. Водночас така концепція була у "тренді" якраз у 70-х роках, але згодом поступилась концепції повноцінних колісних САУ. 

Попри вік гармати вона ще залишається у строю, окрім Італії - у Саудівській Аравії, Японії, Естонії, загалом, разом з Україною, дев’яти країнах.

Характеристики FH70

  • Калібр: 155 мм
  • Довжина ствола: 39 калібрів
  • Маса: 9600 кг
  • Розрахунок: 8 осіб
  • Дальність стрільби: 24,7 км (до 30 км – активно-реактивним)

Вас також можуть зацікавити: