Росіяни використовують хімічну зброю / фото Міноборони РФ

На Таврійському напрямку 29 січня російські війська застосували заборонені снаряди з отруйними речовинами, повідомив речник об'єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун в ефірі телемарафону, говорячи про оперативну ситуацію у зоні відповідальності.

"Ворог продовжує порушувати звичаї ведення війни та застосовувати боєприпаси з отруйними речовинами хімічного походження. Вчора було зафіксовано 5 таких скидів. Це, ймовірно, гранати К-51 з хлорпікрином. Але кожен такий випадок досліджується окремо, робляться відповідні аналізи і потім це подається до міжнародних інституцій", - зазначив Штупун.

Речник додав, що від хлорпікрину наших бійців рятує звичайний протигаз, важливо, що боєприпас не потрапив у бліндаж.

Відео дня

За його інформаціє, після кількаденної перерви росіяни поновили активне застосування авіабомб.

"Після трьох діб затишшя противник тільки за добу завдав 37 авіаударів. І майже всі по Донеччині - це і Авдіївка, і Новомихайлівка і інші населені пункти", - сказав Штупун.

Він зауважив, що вночі російські терористи випустили ракети С-300 по Мирнограду і Лисивці Покровського району. Крім того, за його словами, вчора РФ дуже активно використовувала і  артилерію - здійснила 1073 обстріли.

Найгарячішими напрмками, де більш за все РФ атакує, залишаються Авдіївський та Мар’їнський, були штурми і на Шахтарському.

Хімічна зброя на фронті в Україні - що повідомлялося

Як  повідомляв УНІАН, у листопаді 2023 року російські окупанти застосували хімічну зброю одразу на двох напрямках фронту в Україні - на Бахмутському та Сватівському. Тоді припускалося, що найімовірніше росіяни використали хлорпікрин.

У січні офіцер розрахунково-аналітичного центру Дмитро Сергєєнко розповів про боєприпаси з отруйними речовинами, зазначивши, що наслідки від ураження ними залежать від концентрації хімічної речовини - це може бути від першіння в горлі та сліз, до серйозних хімічних опіків як шкіри, так і органів дихання.

Пізніше, у січні представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки, капітан Андрій Рудик повідомив, що у грудні 2023 року російські окупанти вперше застосували проти українських захисників нові газові гранати РГ-ВО, які містять заборонену речовину хлорацетофенон (бойова отруйна речовина з групи лакриматорів (сльозогінних речовин). Смертельна токсодоза - 11 міліграм хв/л.

Він зазначив, що хімічну зброю проти українських захисників російські збройні сили застосовують з самого початку повномаштабної агресії. Вперше трофейні зразки радянської газової гранати К-51 та власне російської "РГР" були виявлені в лютому 2022 року у Київській області на залишених позиціях окупантів. Загалом, станом на січень 2024 року з початку повномаштабної агресії Російської Федерації проти України зафіксовано 626 хімічних атак з боку окупантів, повідомив Рудик.

Вас також можуть зацікавити новини: