Військові наголошують, що без наявності резерву і з такою війною демобілізація неможлива / колаж УНІАН, фото УНІАН

Без наявності резерву і з такою війною демобілізація неможлива, а історія про 36 місяців служби для демобілізації є популізмом. Про це заявив у коментарі LIGA.net військовослужбовець 59 бригади Павло Петриченко.

"Але людей треба витягувати з окопів і переводити на більш спокійні посади. А також знизити верхню планку призовного віку - відпустити з армії чоловіків старше 55 років", - зазначив він.

На думку Петриченка, такий крок допоміг би знизити напругу в суспільстві.

Відео дня

Лейтенант 47 бригади Микола Мельник заявив, що держава "сильно програла" від нового мобілізаційного закону. На його думку, владі варто було або не починати розмови про демобілізацію, або чітко сказати, коли вона буде.

"Так, нам потрібно мобілізувати людей, щоб демобілізувати тих, хто зараз воює. Але обіцянки демобілізації, а потім відмову від неї солдати сприймуть як елемент несправедливості", - пояснив військовий.

Він також розповів, скільки людей потрібно призвати в армію, щоб була можливість демобілізації.

"У нас бригади де-факто в кращому разі на 40% укомплектовані. Нам потрібно близько 100 000, щоб просто "затикати" дірки. Ще 100 000 - у резерв. І близько 150 000, щоб був дембель", - підсумував він.

Демобілізація в Україні

Напередодні Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки виключив питання демобілізації із законопроєкту про мобілізацію. У ньому йшлося про те, що військових можуть відпустити додому після 36 місяців служби. За словами спікера Міноборони Дмитра Лазуткіна, зараз триває робота над окремим законопроєктом про демобілізацію.

На думку заступника командира 3 ОШБР Максима Жоріна, поки триває війна з Росією, українці не можуть дозволити собі такої розкоші як демобілізація.

Вас також можуть зацікавити новини: