Напередодні 2024 року Росія посилила ракетні й дронові атаки проти українських міст та цивільного населення. У зв'язку з цим, Україна звернулася із запитом про проведення надзвичайного засідання Ради Україна-НАТО. І генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг скликав відповідне засідання на 10 січня.

На цьому засіданні питання потрапляння російської ракети в повітряний простір Польщі якщо і буде обговорюватися, то точно не буде першим у порядку денному, тому що ця зустріч відбувається за запитом України. Однак повістка, в принципі, вже зрозуміла. Вона пов’язана з двома масовими атаками російських Збройних сил по Україні. Також у повістці – нестача засобів ППО в контексті затримки з продовженням військової допомоги Україні Сполученими штатами та Євросоюзом.

Ключове питання – це посилення системи ППО України та надання додаткових систем та ракет до них

Тобто, Росія поновила масовані ракетні атаки по Україні, зараз вона їх робить ще й комбінованими. І, як ми бачимо, Україні не вистачає засобів, аби збивати всі ракети, особливо це стосується балістичних. Тим більше, в контексті новин, які з’являються про те, що нібито балістичні ракети почала передавати Росії Північна Корея. І ці ракети РФ вже використовує проти України.

Тобто, ключове питання – це посилення системи ППО України та надання додаткових систем та ракет до них. Маю на увазі абсолютно всі засоби ППО. На те, що нам Німеччина пообіцяла Patriot, поки розраховувати не варто. Є заява командування Повітряних сил, що у нас залишається засобів протидії на декілька таких запусків. Я переконаний, що під час засідання НАТО обговорюватимуть саме додаткові системи ППО та ракети до них. У нас їх обмаль, а ті темпи, які взяли росіяни останні тижні, звичайно, потребують швидкого реагування та додаткової допомоги.

Німеччина 4 січня оновила список поставленої Україні військової допомоги.  Там є ракети для IRIS-T. Напевно, й інші країни-партнери, які нам передавали системи ППО, нададуть нам додаткові засоби для знищення російських ракет. Переконаний, що буде певний результат.

Росія розуміє лише мову сили, а так – вона нічим не ризикує, спокійно запускає ракети на нашу територію

Водночас, варто розуміти, що засідання Ради Україна-НАТО не впливатиме на зміну тактики Росії щодо продовження масованих атак по нашій країні. Не для того вона їх починала, аби припинити після екстреної зустрічі на рівні послів країн НАТО. Звичайно, ні. Навпаки, це результат російської поновленої стратегії. Напевно, слід чекати нових ракетних атак. Ми бачимо прогноз погоди, наближається суттєве похолодання. Вже було підтверджено, що під час масованих атак удари наносили по енергетичній інфраструктурі. Тому не використати такі погодні умови, щоб погіршити ситуацію та додати Україні більше проблем, Росія навряд чи зможе.

На зміну такої тактики Росії може вплинути, наприклад, якщо Україні передадуть і засоби ППО, і засоби ураження по території РФ. Росія розуміє лише мову сили, а так – вона нічим не ризикує, спокійно запускає ракети на нашу територію.

Максим Ялі, кандидат політичних наук, академік Академії політичних наук України, професор Національного авіаційного університету