Для Путіна питання української ідентичності є ключовим для основного міфу Росії / скріншот

Президент Росії Володимир Путін уже давно одержимий історією України. Ще в 2008 році він прямо заявив про своє бачення історії тодішньому послу США Вільяму Бернсу. Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що вже тоді Путін у приватній розмові назвав Україну "несправжньою країною", і саме цей аргумент наводив лідер РФ у 2014 році, коли його війська окупували Крим, і повернувся до нього зараз, під час повномасштабної війни.

"Країна, яку Путін постійно називає "штучною", вже майже два роки чинить запеклий опір спробам Москви покінчити з її незалежністю, повернувши собі половину тимчасово окупованих територій", – пише ЗМІ.

Відео дня

Автори статті також припускають, що Путін проводив велику кількість часу за читанням історичних текстів під час пандемії Covid-19, "а визнання того, що назву "Україна" використовували протягом століть – табу в Росії". 

"Хоча така зацикленість на подіях багатовікової давнини може здатися дивною, питання української ідентичності є ключовим для основного міфу Росії, і, отже, для її нинішньої політики", – пояснюють журналісти.

Реакція на слова Путіна про "штучну Україну"

У відповідь на слова Путіна про "історичні землі" екс-президент Монголії Цахіагійн Елбегдорж дістав свою карту з історичними землями цієї країни. На ній можна побачити, що сучасна територія Росії входила до складу Монгольської імперії кілька століть.

У свою чергу екс-прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон назвав справжню мету скандального інтерв'ю Путіна Такеру Карлсону. За словами політика, "ми не повинні піддаватися на цю брехню, яка спрямована на те, щоб досягти успіху в Україні".

Вас також можуть зацікавити новини: