Трофейний Т-90 на Хрещатику / wikipedia.org

ЗСУ зіткнулися з труднощами при ремонті трофейної російської техніки через проблеми з пошуком запчастин. Багато захоплених машин стоять в ангарах через неможливість їх відремонтувати. Про це пише у своїй статті The Washington Post.

Журналісти видання поспілкувалися з персоналом українських ремонтних підрозділів, які розповіли про труднощі з російською технікою.

Як приклад наводиться трофейна БМП-3 – одна з найсучасніших бойових машин на озброєнні російської армії. До рук ЗСУ потрапило небагато таких машин, але знайти для них запчастини ніде – тільки зняти з іншої машини, наприклад, підбитої.

Відео дня

"Щоб знайти деталі для ремонту машини, батальйон повинен був спочатку знайти ідентичну пару. На відміну від більш ранніх моделей цього типу бойової машини, ремонт БМП-3 з використанням деталей від аналогічних українських машин неможливий", – зазначає видання.

Військові ремонтники, з якими поспілкувалися журналісти, нарікають, що в Україні немає механізму пошуку запчастин для такої рідкісної трофейної техніки.

"Цілком можливо, що така ж машина є в іншої бригади. (...) Збройні сили могли б отримати вигоду з програми або бази даних, що відстежує сумісні частини в різних бригадах", – кажуть автори статті.

За словами танкіста 25-ї десантно-штурмової бригади Вадима Устименка, трофейної техніки дійсно багато, але справних екземплярів-дуже мало.

"Ті, які можна було просто запустити або потрібно було всього кілька хвилин роботи, можна було перерахувати на пальцях однієї руки. Ті, які потребували ремонту, але зрештою працювали, становили, ймовірно, ще відсотків 30. А останні 50 відсотків були мотлохом, що вимагає великої роботи", – розповів боєць.

Російські трофеї в українській армії

Українські бійці почали захоплювати російську військову техніку в якості трофеїв з першого дня повномасштабного вторгнення. До рук захисників України потрапляли як добре знайомі ще радянські машини, так і більше рідкісна техніка.

Особливо багато трофеїв українська армія захопила в ході контрнаступу в Харківській області, коли у росіян обрушився фронт в районі Ізюма.

За словами гендиректора "Укроборонпрому" Юрія Гусєва, через велику кількість трофейної техніки в Україні навіть створили програму з вивчення та модифікації захопленої у російських окупантів техніки. В результаті значна частина затрофеєних машин була використана проти самого агресора.

Вас також можуть зацікавити новини: