Останній стратегічний бомбардувальник ТУ-22 М3 після ліквідації на військовій авіабазі "Полтава" у 2006 році / фото УНІАН

Український пілот розповів, як утилізували стратегічну і важку бомбардувальну авіацію незалежної України. Її знищували близько 10 років, фінал чого припав на Полтаву, як було визначено Будапештським меморандумом, підписаним у 1994 році.

" Перший літак з полтавського авіаполку потрапив "під ніж" ще 12 листопада 2002 року. Я звільнився трохи раніше, щоб цього не бачити... Навряд чи хтось із нас тоді читав Будапештський меморандум, і чи могли ми дійсно усвідомити, що відбувалося у ті часи. Не думаю, що Україна отримала паливо для АЕС за вивезеними ракетними ядерними зарядами. А ось те, що військовослужбовці авіачасті, що базувалася в Полтаві, не дочекалися житла, так це точно. Хоча вище командування обіцяло: "Поріжемо літаки - побудуємо кілька багатоповерхівок для військових". І де вони?... Новітні літаки Ту-22М3, які ми мали на озброєнні, були випущені на початку 1990-х. ми забрали їх з гарнізону "Стрий" до Полтави, де вони спочатку були на озброєнні, а потім врешті - решт порізані", - розповів пілот Ту-22М3, підполковник Віктор Савченко, передає "Телеграф".

За його словами, як довго Україна могла б обслуговувати такі літаки, щоб вони долітали до свого кінцевого ресурсу, важко сказати, адже більшість запчастин до них надходило з Росії: "Після 2014 торгівля з нею не велася".

Відео дня

Також Савченко розповів про ракети Х-22, які перейшли Росії, якими росіяни тепер б'ють по мирних українських містах. Швидше за все, їх вдосконалили.

"Алгоритм використання ракети Х-22, які вони несуть, залежить від завдання, поставленого екіпажу. Наведення і пуск ракет безпосередньо по певній цілі в певний час здійснює штурман під контролем командира. Пілоти Ту-95МС або Ту-160, які запускають ракети Х-55 (Х-555) і Х-101, конкретних цілей не знають, але точно знають, що вони летять в Україну", - сказав він.

Російські ракети Х-22 - що повідомлялося

Нагадаємо, раніше повідомлялося, авіаційний експерт Валерій Романенко розповів, що Росія зараз робить упор на виробництво балістичних ракет:

"Це було видно по співвідношенню виробництв тих чи інших типів ракет. Найбільш високими темпами зростало виробництво саме балістичних ракет - "Іскандер","Кинджал". І досить активна йшла модифікація ракет Х-22 в Х-32. Ці ракети дуже складно збивати",.

Вас також можуть зацікавити новини: