Військовий аналітик Петро Черник впевнений, що війни в Україні можна було б запобігти / колаж УНІАН, фото скріншот

Військовий аналітик Петро Черник упевнений, що у світі завжди буде проявлятися людська агресія, відтак будуть й переможці, які спроможні будуть захищатися, й переможені.

Військовий аналітик Петро Черник розповів, що Україна могла б убезпечити себе від війни, яка відбувається зараз, якби ще в 90-х роках почала будувати правильний воєнний устрій та не обрала систему багатовекторності.

"Шанси (унеможливити вторгнення Росії в Україну - УНІАН) були. Але це треба було все вирішувати ще в 1991 році, першочергове зробивши правильний воєнний устрій нашої держави", - сказав він в інтерв’ю 24 каналу.

Відео дня

За його словами, Росія ще з тих часів почала здійснювати інформаційні атаки. Перша із них полягала у нав’язуванні ілюзії пацифізму та твердження, що війни вже ніколи не буде. 

На думку експерта, Україну також системно згубила політика багатовекторності. Адже всі народи, які пережили російський гніт та відчули, що таке "російський чобіт", після розпаду СРСР та організації Варшавського договору сконцентрувалися на прямій інтеграції в НАТО для свого захисту.

"Наші сусіди тепер убезпечені. Ми ж, на жаль, дійшли до висновку, що може бути якась багатовекторність. Не працює у глобальній політиці багатовекторність. Треба завжди розуміти, на чиєму ти боці", - вважає він. 

Черник додав, що якби Україна тоді б вступили до НАТО і побудувала ефективну систему оборони, то, ймовірніше, Росія не наважилася б напасти.

Він також впевнений, що світ ніколи не стане більш безпечним щодо проявів людської агресії, тому перемагає той, хто спроможний захищатися.

Відтак, експерт наголосив, що наразі Україна має шанс виграти, а не скористатися ним буде страшною катастрофою.

Черник також підкреслив, що Росія не змогла прорахувати, що до бою стане вся нововідроджена політична українська нація. Відтак, у цьому він й вбачає феномен українського потенційного успіху у цій війні.

З Україною уклали "безпекову" декларацію, але не взяли в НАТО

Як відомо, Україна подала заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку 30 вересня 2022 року. Держава очікувала від саміту лідерів НАТО, який відбувся 11-12 липня у Вільнюсі, фіксації рішень про наближення до членства в Альянсі. Однак, відкритого запрошення до членства так і не почула.

Натомість 12 липня країни G7 (Японія, Німеччина, Велика Британія, США, Канада, Франція і Італія) ухвалили спільну декларацію про гарантії безпеки для України, яка є відкрита до приєднання інших держав. 

Наразі документ підписали понад два десятки країн. Після цього кожна з країн має розпочати з Україною перемовини та ухвалити двосторонній договір про допомогу.

Вас також можуть зацікавити новини: