Українська РСЗВ буревій / Фото - Defense Express

Збройні Сили України почали активно використовувати нову реактивну систему залпового вогню "Буревій". Про це говорить те, що відео з ударами цієї системи все частіше потрапляють у мережу, на яких видно як вона випускає по ворогу 220-мм реактивні снаряди.

Але важливо те, що вперше про неї публічно повідомили лише 1,5 року тому, після чого про проект вітчизняних зброярів нічого чути не було. Але попри всі складності, вже у воєнний час "Буревій" потрапив до Збройних Сил України. 

Можливості РСЗВ "Буревій"

Вперше про "Буревій", який розроблений оборонним "Шепетівським ремонтним заводом", широкому загалу стало відомо лише у лютому 2020 року, коли було повідомлено про перші вогневі випробування цієї системи.

Фактично це повна заміна радянської системи "Ураган" в аналогічному 220-мм калібрі. Але вся ракетна частина нова, вітчизняна, разом із системою наведення. До неї додано сучасну цифрову систему управління вогнем, яка дозволяє отримувати координати цілей. Останнє має величезне значення, бо дозволяє у рази зменшити час від моменту виходу на позицію до початку вогню, фактично - до декількох хвилин.

Аналогічні цифрові системи встановлюється у HIMARS та сучасні ствольні артсистеми, такі, як CAESAR, PzH 2000 та Krab. І є однією з основних умов їх вкрай високої ефективності в умовах контрбатарейної боротьби.

Українські військові використовують РСЗВ "Буревій" / фото 72 ОМБр ім.Чорних Запорожців

Особливості РСЗВ "Буревій"

Ще однією вкрай важливою рисою "Буревію" є шасі Т815-7 від чеської Tatra. Саме воно було обрано за рік до вторгнення армії РФ, як єдине шасі для всіх нових ракетних систем. Зокрема саме на нього встановили береговий ракетний комплекс "Нептун" та планували перевести "Вільху". Окрім того, ці машини були обрані у Данії, як платформа для САУ CAESAR та використовуються у словацькій САУ Zuzana 2.

Це шасі з колісною формулою 8х8 та вантажопідйомністю у 24,5 тонни відрізняється надвисокою прохідністю, потужним 402-сильним турбодизельним двигуном та великим ходом підвіски. А спеціально для України чеська Excalibur Army провела його доопрацювання під ракетну частину "Буревію", додала бронювання кабіни та енергоагрегат, для економії ресурсу головного двигуна. 

Для порівняння базове шасі радянського "Урагану" - ЗиЛ-135, який був створений у 60-х роках. Він має архаїчну силову дводвигунну систему на 360 к.с. та вантажопідйомність до 6-8 тонн.

Враховуючи те, що "Буревій" 220-мм система, вона використовує всі наявні реактивні снаряди від радянського "Урагану". Це дозволяє їй вести вогонь до 35 км, але ще до вторгнення армії РФ дніпровське КБ "Південне" у рамках програми "Тайфун-2" вело розробку 220-мм реактивних снарядів з дальністю польоту до 65 км.

Характеристики РСЗВ "Буревій"

  • Калібр: 220 мм
  • Кількість напрямних: 16
  • Дальність пострілу: 35 км (для снаряда 9м27ф)
  • Вага снаряда 9М27Ф: 280 кг
  • Вага вибухівки в бойовій частині снаряда 9М27Ф: 51,9 кг

Вас також можуть зацікавити: