Силам оборони України вдалося стабілізувати ситуацію на Бахмутському напрямку / фото 10 окрема гірсько-штурмова бригада «Едельвейс»

На Бахмутському напрямку інтенсивність російських атак кожного дня надзвичайно змінюється, але окупанти вперлися в українську оборону і все менше використовують піхотні штурми та техніку через те, що Сили оборони України все знищують безпілотними авіаційними комплексам ще на підходах.

Командир екіпажу БПЛА "Кара небесна" 4-ї бригади оперативного призначення "Рубіж" НГУ Андрій Отченаш розповів, що зараз на Бахмутському напрямку основну проблему становлять не піхотні штурми окупантів, а російські керовані авіаційні бомби та ФАБи.

"Кожного дня ситуація надзвичайно змінюється і якщо вчора могло бути 5-7 атак, то сьогодні їх вже може бути 13. Все залежить від того, яку кількість резервів підсуне супротивник і наскільки він буде готовий. Все надзвичайно залежить від погодних умов. Власне, наразі ситуація стабілізувалася і єдиний величезний мінус на оперативній зоні - це використання ворогом керованих авіаційних бомб, ФАБів та інших авіаційних бомб. Це найбільша зараз проблема", - акцентував Отченаш в ефірі телемарафону. 

Відео дня

Кожна російська піхотна атака на українські позиції закінчується "величезною кількістю трупів військовослужбовців РФ".

"Сили оборони, в тому числі бригада "Рубіж", робить все можливе для того, щоб вони не могли просунутися далі і в них це,  в принципі, не виходить. Тобто, навіть ті метри, які в них виходить просунутися, коштують їм надзвичайно дорого і абсолютно не виправдано до тих умовних перемог, які вони хочуть мати", - підкреслив військовий.

На уточнююче питання, чи можна говорити про те, що зараз Силам оборони України вдалося стабілізувати ситуацію на Бахмутському напрямку, Отченаш підтвердив: "Це так, насправді".

"Найбільшу загрозу становлять керовані авіаційні бомби. Але, щодо піхотних атак, щодо техніки, то вони почали все менше і менше її використовувати. Тому що на кожному підході наші бійці їх просто знищують. Наразі вони, дійсно, навіть бояться виконувати свої завдання. Величезна кількість їхніх штурмів наразі відбувається на умовних китайських багі, які ми називаємо автомобілями-камікадзе. Власне, всі їхні штурми і атаки просто-напросто впираються в українську оборону. Знищуються в більшості навіть на підходах, завдяки безпілотним авіаційним комплексам, при тому не втрачаючи особовий склад Сил оборони України", - акцентував він.

Командир екіпажу БПЛА "Кара небесна" зауважив, що по якості бойових безпілотних авіаційних комплексів Україна вже випереджає, але у росіян все ще більше дронів за кількістю. 

"В якості ми однозначно перевершуємо їх, в кількості однозначно – ні. Потрібно розуміти, що в Росії наразі є хороший партнер Китай, який надає їм просто мільйони комплектуючих для створення цих коптерів. Тому, вони можуть робити величезну кількість коптерів, але, водночас не звертати увагу так сильно на якість", - пояснив Отченаш. 

Він додав, що у російських окупантів велика кількість коптерів, проте вони не мають можливості їх застосовувати через те, що українські Сили оборони постійно навчаються боротися з ними і застосовувати якісь нові діапазони.

"Тобто, ми працюємо на якість, а вони тільки на кількість", - резюмував Отченаш.

Війна в Україні - ситуація на фронті

У вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ інформував, що за добу на фронті відбулось 67 боєзіткнень з противником. На Бахмутському напрямку українські захисники відбили 14 ворожих атак в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

Водночас, зранку 21 березня згідно Генштаб ЗСУ інформував про 70 боєзіткнень з російськими військами. Зазначалось, що на Бахмутському напрямку було трохи спокійніше і за минулу бойову добу українські Сили оборони стримали 5 атак противника в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське і Кліщіївка Донецької області.

Вас також можуть зацікавити новини: