Наслідки боїв у передмісті Києва / REUTERS

Російським окупантам на початку повномасштабного вторгнення в Україну не вдалося захопити Київ, багато в чому столицю від окупації врятували водні перешкоди.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, з боку житомирської траси просування росіян зупинила річка Ірпінь. "Вона вкотре історично рятує Київ від навал ворогів", - сказав він, додавши, що мости були швидко підірвані.

Жданов також розповів про бій з окупантами на столичному проспекті Перемоги в районі станції метро "Берестейська". Раніше цю інформацію вже спростовували в патрульній поліції Києва.

"Після цього було підірвано міст в населеному пункті Стоянка і рух по Житомирській трасі було таким чином припинено. Далі вправо і вліво (в Ірпені, Ворзері, Бучі) скрізь, де були мости через річку Ірпінь, вони всі були підірвані. Плюс була підірвана гребля на річці Ірпінь і затоплено село Демидів за рахунок рівня води в Київському водосховищі. Ось ця вода практично стала вогневим рубежем. З одного боку були наші війська, з іншого - російські. Потім наші перейшли Ірпінь і стали вибивати росіян з Бучі, Ірпеня, Ворзеля. Там зав'язалися дуже запеклі бої. Таким ось чином вони не змогли пройти на Київ", - пояснив Жданов.

Він також нагадав, що окупанти несли величезні втрати і мали великі проблеми з логістикою. Українські захисники почали завдавати ворогу поразки і громити тисячні колони техніки. Після цього окупанти під натиском ЗСУ та розгрому відійшли з північних областей України.

"Вони зрозуміли, що треба сконцентруватися на одному напрямку", - уточнив Жданов, додавши, що росіяни після цього пішли на Донбас.

За його словами, попередніх домовленостей про те, щоб ворог покинув околиці столиці, не було.

Раніше військовий експерт сказав, які ракети Росія, ймовірно, "береже" для ударів по Києву.