Ілюстрація / REUTERS

Командування ВМС США 28 лютого 2019 року присвоїло палубним винищувачам F-35C Lightning II статус початкової операційної готовності.

Як повідомляє N+1 із посиланням на Flightglobal, це стало можливим після завершення палубних випробувань бойових літаків на авіаносці, які проводила 147-я ударна винищувальна ескадрилья на авіаносці "Карл Вінсон" типу "Німіц".

За підсумками випробувань F-35C був оголошений безпечним для польотних операцій з авіаносця.

Відео дня

В американських збройних силах оголошення статусу початкової операційної готовності фактично означає прийняття нове техніки на озброєння. Через кілька років, коли виробник завершує постачання всіх обумовлених у контракті з військовими машин, для них оголошується повна операційна готовність.

Читайте такожУ США готуються до випробувань міні-безпілотників радіоелектронної боротьби

Прийняття палубних винищувачів F-35C на озброєння затягнулося майже на п'ять років - спочатку статус початкової операційної готовності їм планувалося призначити ще в 2014 році. Приводом для затримок стали труднощі в розробці програмного забезпечення та сертифікації озброєння.

F-35C став останнім винищувачем у сімействі F-35, прийнятим на озброєння. Першим статус початкової операційної готовності був оголошений для винищувача укороченого зльоту і вертикальної посадки F-35B; такі літаки постачаються Корпусу морської піхоти США. Другим на озброєння був прийнятий винищувач із звичайним злетом F-35A. Його отримали ВПС США.

Розробка F-35 ведеться з 2001 року. До теперішнього часу за програмою Lightning II були зібрані 355 літаків. У цілому американські військові повинні отримати 2443 винищувачі F-35.

Винищувач F-35C відрізняється від інших версій літаків сімейства Lightning II збільшеним на 2,4 метра розмахом крила. Літак має в довжину 15,5 метра і розмах крила 13,1 метра. F-35C максимальною злітною масою 31,8 тонни здатний виконувати польоти на швидкості до 1,6 числа Маха, а його бойовий радіус становить 1,2 тисячі кілометрів. Літак здатний нести озброєння загальною масою трохи менше семи тонн.