Порошенко наголосив, що нам потрібна високоточна ракетна зброя / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко заявив, що Україні необхідна високоточна ракетна зброя, що зможе влучити в цілі далеко в тилу РФ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко повідомив під час засідання Ради регіонального розвитку Черкаської області.

Читайте такожЗСУ починають випробовування турецьких ударних безпілотників - Порошенко

Відео дня

Порошенко наголосив на необхідності розвитку вітчизняної ракетної програми.

«Ми провели випробовування і поставили на озброєння наші крилаті ракети «Нептун». Подивіться, як система залпового вогню і ракети високої точності «Вільха» суттєво збільшують радіус своєї дії», - сказав президент.

Він додав, що найближчим часом будуть продемонстровані успіхи вітчизняних підприємств ракетобудування.

«У нас в Україні виникли додаткові можливості через те, що РФ де-факто зруйнувала Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), а США юридично вийшли з нього, то ми теж позбулися певних обмежень і зобов'язань, яких дотримувалися раніше», - наголосив президент.

«Нас більше не пов'язують жодні обмеження ні щодо дальності польоту наших ракет, ні щодо їх потужності - нехай ворог про це теж знає. Нам потрібна високоточна ракетна зброя, і повторювати помилки Будапештського меморандуму ми більше не збираємося», - підкреслив глава держави.

Порошенко додав, що високоточна ракетна зброя підвищеного радіусу дії здатна вражати цілі далеко в тилу ворога, який окупував Українську державу.

«Це зробить агресора стриманішим, а нашу оборону – надійніше», - наголосив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на великі відстані, що заборонені договором. У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Після того, як сплив термін ультиматуму, президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу, і оголосив, що 2 лютого США розпочинають шестимісячний період виходу з ДРСМД.

4 березня 2019 року Росія офіційно заявила про вихід з ДРСМД, аргументуючи це «необхідністю вжиття невідкладних заходів у зв'язку з порушенням Сполученими Штатами Америки своїх зобов'язань» щодо даного договору».

Своєю чергою в МЗС України заявили, що РФ шляхом виходу з ракетного договору має намір встановити контроль над регіоном від Балтії до Середземного моря.

Управління комунікацій та преси Міноборони України на інформаційний запит УНІАН заявило, що РФ за 250 км від кордону України розгорнула ракетну бригаду з 12 пусковими установками комплексів "Іскандер-М", ракети яких можуть мати на озброєнні ядерні боєголовки (дальність дії - до 500 кілометрів).