Як не дивно, але більшу частину стрілецької зброї й набоїв до неї Росія продавала в США / wallup.net

Санкції США, запроваджені у відповідь на російську агресію проти України і втручання в американські вибори, вдарили по неочікуваній цілі, а саме по виробниках зброї й набоїв у Росії.

Як виявилося, з 2014 року через економічні обмеження Москва втратила 50 мільярдів рублів (або 760 мільйонів доларів) через втрату надзвичайно прибуткового продажу стрілецької зброї й припасів до неї у США, пише National Interest.

За іронією долі, санкції виявилися такими болючими для російських компаній через цікаву асиметрію. РФ лишається одним з найбільших виробників озброєнь на планеті й може похвалитися цілою низкою пізнаваних брендів, таких як автомати Калашникова. Але при цьому російський цивільних ринок зброї крихітний у порівнянні з американським.

Відео дня

Читайте такожРосія не змогла запустити виробництво літаків через санкції США

«До санкцій близько 80% російської продукції відправлялося на ринки США і країн Європи, де цивільним дозволено володіти зброєю», - повідомило джерело з російської оборонної промисловості.

Згідно з даними російської дозвільної системи, в РФ живе 4,5 мільйони людей, які зареєстрували понад 7 мільйонами одиниць зброї. Тим часом, станом на 2018 рік у США громадяни легально і нелегально володіють близько 393 мільйонами одиниць зброї. І це майже половина від 857 мільйонів одиниць, які перебувають «на руках» у цивільних в усьому світі. У 2013 році російська газета «Известия» повідомляла, що кілька компаній зі США підписали контракти на імпорт 900 мільйонів набоїв калібром 7,62 міліметра.

Тепер директор російської компанії «Ростек» поскаржився, що США купують такі набої у Китаю і Болгарії.

«Американці – цинічні бізнесмени. Вони донедавна купували наші боєприпаси, тому що вони найдешевші. Тепер, зважаючи на політику США, націлену на створення несприятливого бізнес-середовища для російських компаній, звісно ж, вони закрили свій ринок. На додачу, російські депутати підірвали проект Сил спеціального призначення США від 2017 року, в рамках якого американські виробники повинні були копіювати російську стрілецьку зброю і боєприпаси, які потім можна було б передавати іноземним арміям і групам, які звикли використовувати російське і радянське озброєння», - сказав директор «Ростек» Сергій Абрамов.

Через втрату ринку США виробники стрілецької зброї Росії занурилися в кризу, яка штовхає їх до реорганізації. Армія країни не допоможе, тому що у неї вже є значні запаси.

Читайте такожWall Street Journal: США готуються вдарити по «Північному потоку-2» санкціями

«проблема в тому, що низка заводів були приватизовані дуже давно. І кожен з них розвивався відповідно до своїх корпоративних планів. Промисловість фрагментована, вона не розвивається. Ситуацію можна назвати кризою. В результаті якість нашої стрілецької зброї й боєприпасів стали гіршими, ніж у НАТО. І це вже питання нашої конкурентоспроможності», - сказав Абрамов.

Концерн «Калашников», який лишається найбільшим виробником стрілецької цивільної й військової зброї, просуває ідею ослабити російські закони, щоб пожвавити внутрішній ринок. Зокрема, в компанії пропонують дозволити цивільним мати у власності до десятка одиниць. А також зменшити поріг стрілецького досвіду, необхідного для володіння мисливською зброєю.

Редактор журналу «Калашников» Михайло Дегтярьов сказав National Interest, що зараз все одно існують «лазівки», через які Росія експортує свою зброю на американський ринок.

«Це добре для нас, тому що об’єми, які американський ринок готовий спожити, дозволяють нашим виробникам набоїв рости й зберігати при цьому низькі ціни», - сказав він.