Росія створила сумнівну бомбу ФАБ-3000 / фото Вікіпедія

На збройовому заводі в Нижньому Новгороді РФ показали масивну 3000-кілограмову бомбу. Оснащена крилами та супутниковим наведенням, ФАБ-3000 стане потужним боєприпасом.

"Це дуже потужні бомби, тому що вони виробляють колосальні руйнування", - цитує військового аналітика Віктора Литовкіна видання Forbes.

Зазначається, що в якості глісадної бомби ФАБ-3000 буде громіздкою і, найімовірніше, не матиме достатньої дальності. При цьому варто звернути увагу на ФАБ-500, ФАБ-1000 і ФАБ-1500.

Відео дня

Росіяни прикріпили до 1100-, 2200- і 3300-фунтових бомб висувні крила і комплекти супутникового наведення, створивши грубі аналоги американських Joint Direct Attack Munition і французьких планерних бомб Hammer.

"Ці бомби повністю знищують будь-яку позицію", - пише Єгор Шугар, десантник української 3-ї штурмової бригади, яка прикривала відступ авдіївського гарнізону.

За словами українського генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, цього року росіяни скинули 3500 ФАБ-500, -1000 і 1500. Це в 16 разів більше плануючих бомб, ніж торік, каже Гаврилюк.

Найкращі засоби ППО України - американські "Петріоти" - мають радіус дії до 90 миль і, в принципі, можуть збити планерні бомбардувальники до того, як вони випустять свої боєприпаси. Але тільки якщо екіпаж "Петріота" буде розгорнуто поблизу лінії фронту.

Саме так, мабуть, і сталося в лютому, коли українські ППО збили 13 російських Су за 13 днів. Але передислокація закінчилася катастрофою 9 березня, коли російський безпілотник засік Patriot за 20 миль і вдарив балістичною ракетою "Іскандер", яка знищила щонайменше дві пускові установки.

Українці відтягнули свої вцілілі засоби ППО, а росіяни відновили свої нещадні бомбардування. Водночас новий комплект крил збільшив дальність польоту стандартної російської плаваючої бомби з 25 до 40 миль, що ще більше ускладнило завдання українців із наведення бомбардувальників на ціль.

З огляду на відносну безкарність, з якою російські ВПС можуть наносити планерні бомбові удари по українських позиціях, а також очевидні масові поставки ФАБ-500, -1000 і 1500, у росіян немає вагомих причин встановлювати на озброєння 6 600-фунтові версії цього боєприпасу.

Основна проблема полягає в тому, що ФАБ-3000, найімовірніше, не поміститься під 48-футовим розмахом крил Су-34. Російським ВПС, можливо, доведеться вантажити гігантські планерні бомби на бомбардувальники Ту-22М з розмахом крил 110 футів.

З огляду на те, що 3,3-тонна бомба, найімовірніше, матиме погані характеристики ковзання, бомбардувальникам доведеться літати за кілька миль від лінії фронту, що, ймовірно, підставить їх під удар українців.

Варто зазначити, що російські ВПС часто здійснюють нальоти на українські міста, але не використовують бомбардувальники "Туполєв" на території України. Замість цього вони запускають крилаті ракети на великій відстані.

Поки у Росії є багато невеликих ФАБ або КАБ і достатньо Су-34 для їхнього перевезення, ФАБ-3000 має залишатися дивиною - особливо як глісадної бомби. Насправді розгортання боєприпасу масою 3,3 тонни - ризикована надмірність, з огляду на те, наскільки руйнівні менші плаваючі бомби.

КАБи на фронті - що кажуть експерти

Очільник Українського центру безпеки та співробітництва Сергій Кузан зазначив, що літаки Су-34 і керовані авіабомби - головна перевага РФ на фронті, і їх використовуватимуть, поки буде така можливість.

При цьому фахівець і консультант у галузі військових радіотехнологій Сергій Бескрестнов заявив, що універсальні модулі польоту і корекції РФ, які роблять звичайні авіаційні бомби керованими, отримали нові антени, що пригнічують РЕБ.

Вас також можуть зацікавити новини: