Іран має близько 3000 балістичних ракет / скріншот

Оголошена інформація про нібито поставку в Росію 400 балістичних ракет від Ірану виглядає сумнівно – надто велика кількість. Про це пише український військово-аналітичний портал Defense Express.

Видання зазначає, що раніше Іран дійсно поставляв кілька сотень своїх ракет ліванському угрупованню "Хезболла" - але процес розтягнувся на кілька років. Також відомо, що переговори про поставки ракет в Росію тривали принаймні з осені 2022 року. Нарешті, третій аргумент, що побічно підтверджує можливість поставки – це той факт, що раніше КНДР вже передала Росії свої ракети всупереч цілому пакету міжнародних санкцій і резолюцій ООН.

"З жодними наслідками Пхеньян не зустрівся. Й відсутність будь-якої дієвої реакції є для Тегерану лише зеленим світлом. Таким чином вірогідність передачі Іраном балістичних ракет до РФ, при усіх рівних, за останній час лише зросла", – визнає Defense Express.

Відео дня

Але в той же час аналітики ставлять під сумнів не саму можливість передачі ракет, а велику кількість ракет, про яку було повідомлено у ЗМІ. Видання зазначає, що поставка одразу 400 ракет виглядає сумнівною.

"Бо у Пентагоні на рівні березня 2022 року оцінили весь арсенал балістичних ракет Ірану у приблизно 3000 одиниць. Й наразі більш вірогідним є сценарій, за яким 400 ракет - це загальна кількість замовлених, чи бажаних до отримання у РФ. Тому цілком можливо, що їх постачання буде розтягнуто у часі. Але не виключений сценарій, за яким Іран ще з 2022 року почав для РФ виробництво ракет на "склад", в очікуванні фінального рішення", – пише Defense Express.

Іран передав Росії сотні балістичних ракет: що відомо

Як писав УНІАН, напередодні авторитетне видання Reuters повідомило із посиланням на власні джерела, що у січні Іран почав поставки балістичних ракет в Росію. Вже передано кілька партій, і плануються наступні. При цьому заявлено про 400 ракет, але із повідомлення не зовсім зрозуміло, чи йдеться про вже фактично поставлену кількість ракет, чи про загальну кількість за контрактом.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України не змогли ані підтвердити, ані спростувати цю інформацію. У відомстві кажуть, що зараз перевіряють цю інформацію, але поки що доказів їй не бачили.

Вас також можуть зацікавити новини: