РФ почала модифікувати бомби вільного падіння / фото defence-ua.com

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповів про одну з розробок Росії, яка дозволяє з бомби вільного падіння зробити щось схоже на плануючу кореговану бомбу. І хоча налагодити серійне виробництво ворогові не вдалося, загроза все ж серйозна, адже збивати ці бомби ППО не може. 

У своєму Telegram-каналі експерт нагадав, як у лютому 2022 року Конашенков заявив, що російська авіація має панування у повітряному просторі України, оскільки повністю знищено українську ППО. При цьому вже в квітні того ж року польоти ворожої авіації здійснювалися в зоні повітряного простору Білорусі, Росії та тимчасово окупованих територій України. На даний момент зони обмежені повітряним простором РФ і тимчасово окупованих територій. 

"Росіяни могли собі дозволити весь цей час здійснювати тільки пуски авіаційних ракет, дальність ураження яких дозволяла не входити в зоні ураження "знищеної" української ППО. Але таких ракет ставало все менше, а інші змушували цю відстань скорочувати до гранично небезпечної. При цьому, росіяни повністю втратили можливість проводити килимові бомбардування українських міст і сіл. І це при тому, що у них на складах лякаюче безмежні запаси бомб ФАБ/ОФАБ-250, ФАБ/ОФАБ-500 та інших. Але в останні тижні вони стали виходити з цього становища", – продовжив Коваленко. 

Відео дня

Так, 12 березня 2023 року в Кубишевському районі Донецька звалилася бомба ФАБ-500 M62 з російським блоком управління і корекції (БУК), що "робить з бомби вільного падіння щось схоже на плануючу кореговану бомбу". При чому цей блок тоді приземлився за півкілометра від бомби.

"У Росії кілька років розроблявся і випробовувався керований комплекс ракетно-бомбового озброєння модульного типу 9-А-7759 "Грім". Даний комплекс мав інерціально-супутниковий комплекс з перешкодозахищеним приймачем СНС ГЛОНАСС і GPS. Комплекс мав дальність до 120 км. Але цей комплекс виявився дуже дорогим і технологічно витратним, тому від нього відмовилися. А ось у 2022-му з'явилася необхідність у тому, щоб надати бомбам можливість далекого планування. І в контексті відмови від "Грому" стали генерувати кустарні вироби у форматі "БУКа", – зазначив оглядач. 

Коваленко підкреслив, що в результаті у росіян "вийшла досить громіздка, не уніфікована з проблемною детонацією штуковина". Однак вона дозволяла дуже швидко модифікувати вільнопадаючі бомби для нанесення ударів на відстані до 50 км, що є серйозною загрозою навіть при спрацьовуванні 50% БК.

"Однак слід розрізняти між собою плануючі російські бомби заводського виробництва, а саме УПАБ-1500Б і кустарно оснащені БУКом. Різниця відповідна. УПАБ-1500Б – унікальна і рідкісна продукція, яку заради тероризму проти цивільного населення не застосовують. А ось оснащені кустарним БУК бомби якраз задіють як в зоні бойових дій, так і по населених пунктах і селах уздовж лінії бойових зіткнень", – вважає він.

Експерт зазначив, що бомби з БУК не тільки мають низьку надійність, але і безпосередньо залежать від погодних умов і серйозно схильні до зовнішнього впливу. З погіршенням погодних умов Росія зменшила застосування цих комплексів. Крім того, "навіть кустарне виробництво БУКів займає час, а воно не забезпечує потреб ВКС РФ по оснащенню бомб даними комплексами".

"Таким чином, Росія продовжує демонструвати свою технічну, технологічну і виробничу відсталість. Навіть кустарний БУК, який можна "варити" в будь-якому гаражі, вони не можуть виробляти серійно і пропорційно достатньо, щоб забезпечити системність ударів. Проте, проблематика протидії застосуванню цих комплексів росіянами полягає в тому, що така бомба не збивається ППО і слід збивати сам носій – винищувач/фронтовий бомбардувальник. А для цього потрібен ЗРК великого радіусу дії, або винищувач з ракетами 100 км+", – пояснив Коваленко.

На даний момент такі авіаційні комплекси – переважно номенклатура західної авіації, в яку вони ідеально інтегровані. За словами експерта, інтеграція таких ракет на літаки МіГ-29 не дасть того ефекту, який буде від застосування їх F-16.

Удари РФ по Україні із застосуванням бомб

Наприкінці березня російські окупанти обстріляли Сумську область керованою авіабомбою. Ворог атакував Білопілля. Тоді постраждав цивільний.

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат зазначив, що росіяни збільшили застосування керованих авіаційних бомб. Окупанти використовують бомби ФАБ-500, які дообладнують крилами. Вони летять до мети по GPS-навігації. 

Вас також можуть зацікавити новини: