Ілюстрація / REUTERS

Засновник дослідницької пошукової мережі Bellingcat Еліот Гіґґінс спростував у своєму Twitter заяви Міноброни РФ про фальсифікацію відеоматеріалів щодо збиття Boeing-777 MH17, представлених міжнародною слідчою групою.

Так, російська сторона назвала відео міжнародної слідчої групи (JIT) фейком зокрема через кадри з білою кабіною вантажівки. Нібито коли вантажівка з "Буком" опиняється в тіні дерев, освітлення верхньої правої частини кабіни залишається незмінним. Про це пише ТСН.

Як пояснює Гіґґінс, верхня частина кабіни не біла, а темна, і лише здається білою, оскільки відсвічує сонце, а саме відео низької якості.

Відео дня

Окрім того, конвой, що перевозив "Бук", потрапив не тільки на відео, але і був сфотографований з супутника. Отже, наполягає розслідувач, відео - не підробка. 

Читайте такожТурчинов жорстко відповів на заяву РФ про "український слід" у справі збитого MH17 - поставив злочинців на місце

Також Міноборони називає сфальсифікованою ще одну фотографію з доповіді JIT. Вона зроблена так, що "Бук" на ній нібито їде задом наперед. JIT також підготувала на основі цієї фотографії візуалізацію.

Гіґґінс зазначає, що JIT помилилася з анімацією, але наполягає на достовірності знімка. Згідно з положенням камери і сонця видно, що "Бук" рухається в правильному напрямку. 

Раніше начальник головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ Микола Паршин заявив, що ракета, якою над Донбасом було збито малайзійський Boeing, нібито була на озброєнні в українській військовій частині. 

Окрім цього, російські військові стверджують, що відеоматеріали щодо збиття Boeing-777 MH17 в липні 2014 року, представлені Міжнародною слідчою групою (Joint Investigation Team - JIT), були сфальсифіковані.

Нагадаємо, група JIT переконана в тому, що самохідна вогнева установка, зенітний ракетний комплекс системи "Бук" використаний для запуску ракети, яка збила авіалайнер рейсу MH17, належав 53-й Зенітній ракетній бригаді, підрозділу збройних сил Російської Федерації, дислокованій у Курську.