Путін за допомогою розмитих обіцянок щодо Курильських островів стримує Японію від запровадження санкцій / kremlin.ru

Дипломатичні спроби Росії говорити з Японією про 70-річну територіальну суперечку націлені на здобуття більш цінного призу для Кремля - нового політичного посягання на одного з найбільших союзників США у регіоні.

У вівторок російський автократ Володимир Путін знову зустрівся з японським прем’єр-міністром Сіндзо абе в Москві. І це вже втретє за останні три місяці. Але експерти вважають, що надія на те, що Кремль погодиться повернути Японії Курильські острови, дуже невелика, пише Wall Street Journal.

«Хоч і не просто вирішити проблему, яка лишалася впродовж 70 років після Другої світової війни, нам все одно потрібно це зробити», - сказав Абе після переговорів з Путіним.

Відео дня

«Російська влада усвідомлює, що дуже корисно підтримувати територіальну суперечку і тим самим зберігати важіль впливу на Японію», - пояснив експерт з російсько-японських відносин з токійського Temple University Джеймс Браун.

Читайте такожNational Interest: СРСР окупував Курильські острови лише завдяки кораблям США

Впродовж останніх років розмови Путіна з японською стороною приносили політичні плоди. Адже Японія запровадила найслабші санкції проти Росії за війну проти України з усіх країн G7. Токіо був єдиним, хто не видворив російських дипломатів у відповідь на отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля і його доньки на території Великої Британії.

«Підтримуючи дуже віддалену перспективу укладання територіальної угоди допомагає заохочувати Абе дистанціюватися від інших країн G7», - пояснив Браун.

Останні переговори також відбулися на тлі непевності у відносинах між США і Японією. Абе намагався здобути прихильність президента Дональда Трампа. Він навіть подарував йому позолочену ключку для гольфу. Але японсько-американські відносини зайшли у глухий кут через скарги Трампа на торгівлю.

Читайте такожЕкс-депутат Держдуми розповів, чого хоче Путін від Японії в обмін на частину Курил

Вашингтон намагається просунути нову з Токіо, яка б скоротила американський торговельний дефіцит. І в цей же час Абе почав більш приязно ставитися до пропозицій Путіна обговорювати Курильські острови. Він навіть пообіцяв російському автократу, що в разі повернення Японії цих територій, там ніколи не будуть базуватися війська США.