На думку спецпредставника США, контингент росіян занадто нечисленний, щоб допомогти Мадуро / фото twitter.com/guidoolimpio

США розглядають можливість введення санкцій проти Росії, яка надала військову підтримку диктатору Ніколасу Мадуро у Венесуелі.

Про це спецпредставник США по Венесуелі Елліот Абрамс розповів в інтерв'ю BBC.

За його словами, поява російських військових у Венесуелі стало більшою мірою символічним і політичним жестом - контингент занадто нечисленний, щоб допомогти Мадуро утриматися при владі.

Відео дня

З вимогою вивести російських військових з Венесуели виступила і Бразилія.

"Російські військові, що прибули до Венесуели, повинні покинути цю країну, якщо вони там для того, щоб підтримувати лівацький уряд", - заявив міністр закордонних справ Бразилії Ернесту Араужу.

В інтерв'ю агентству Reuters Араужу висловив надію, що Москва усвідомлює, що спроба підтримати Мадуро лише поглибить розкол у венесуельському суспільстві і посилить економічну кризу. Єдиний вихід з кризи, на думку міністра - нові вибори під керівництвом перехідного уряду з лідером опозиції Хуаном Гуайдо на чолі.

Читайте такожКремль підтвердив присутність російських «фахівців» у Венесуелі

"Якщо вони мають намір і далі тримати при владі Мадуро, то люди і далі будуть голодувати і бігти з країни, і це призведе лише до нових людських трагедій у Венесуелі", - сказав Араужу.

"Потрібно позбутися всього, що сприяє продовженню страждань венесуельського народу", - заявив він.

При цьому президент Бразилії Жаір Болсонару, приєднався до операції США з доставки гуманітарної допомоги до Венесуели, дав зрозуміти, що збройні сили Бразилії не планують військове втручання в сусідню країну.

Як повідомляв УНІАН, в останні місяці Венесуела переживає гостру політичну, економічну та гуманітарну кризу. 22 січня там почалися масові акції протесту після того, як Мадуро вступив на посаду глави держави на другий термін. На наступний день голова Національної асамблеї Гуайдо оголосив себе т.в.о.. президента країни.

Більшість країн Євросоюзу, а також США, Канада, Австралія, частина країн Латинської Америки та Організація американських держав визнали Гуайдо легітимним лідером країни. Мадуро заявив, що не має наміру залишати пост президента до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

У січні ЗМІ повідомили, що бойовики російської приватної військової компанії "Вагнер" прибули до Венесуели для охорони Мадуро від можливого арешту. У лютому армія Венесуели була приведена у бойову готовність у зв'язку з анонсованими раніше поставками гуманітарної допомоги зі США.

Президент США Дональд Трамп пригрозив венесуельським військовим тяжкими наслідками, якщо вони продовжать підтримувати Мадуро.

Високопоставлений чиновник з Венесуели в неділю, 24 березня, підтвердив журналістам прибуття в країну літака з російськими військовими на борту.

Президент США Дональд Трамп заявив, що російські військові повинні покинути територію Венесуели.

Віце-президент США Майк Пенс при цьому закликав Москву припинити підтримку президента Венесуели Ніколаса Мадуро і перейти на бік Гуайдо, який проголосив себе тимчасовим главою держави. Росії заради відновлення свободи венесуельців варто приєднатися до інших країн по всьому світу, додав він. Водночас Пенс зазначив, що Вашингтон розглядає прибуття російських військових літаків в Боліваріанську Республіку як небажану провокацію.