Живі дуже недооцінили свого ворога / HBO

Якщо ви ще не бачили третю серію фінального сезону "Гри престолів", тоді припиніть читати це негайно. Спочатку подивіться епізод, а потім повертайтеся, щоб дочитати. Якщо ж ви все бачили і тепер почуваєтеся розгублено, тоді ця стаття для вас.

Видання Business Insider коментує стратегічні і тактичні помилки, які зробили живі у битві проти армії Короля Ночі третій серії "Гри престолів".

Читайте також"Здається, ми знаємо, хто посяде Залізний трон": фанати з'ясували, чим закінчиться "Гра престолів"

Відео дня

Зі стратегічної точки зору, сама підготовка людей до битви була слабкою. Успіх був поставлений у залежність від вбивства Короля Ночі. Але зробити це було можливо лише у тому випадку, якби він показався. Та й не відомо було напевне, чи взагалі вбити його можливо. Ще однією помилкою було опиратися на низку оборонних позицій, які дуже швидко були розбиті. Тож такий підхід нічого окрім втрат не дав.

Однак, видання пропонує розібратися у п'ятірці найбільших тактичних промахів Джона Сноу, Дейнеріс і їхніх союзників під час сутички з армією мертвих.

По-перше, вони розгорнули свої мобільні сили першими. І біда навіть не втому, що орду дотракійців відправили битися з мертвими. Проблема в тому, що войовничим кочівникам довелося битися з ворогом, якого вони навіть не бачили. Дотракійці не мали жодного досвіду ведення бою у темряві і холоді. До того ж, вони звикли, що ворожа армія зазвичай боїться їх ще до початку атаки. Тому не було жодної розумної причини відправляє їх у бій першими чи розраховувати, що вони значно скоротять чисельно більшу армію Короля Ночі. Невиправдана ставка на мобільні війська у повністю оточеній фортеці - це те, що доконало армію Франції у Індокитаї. І це майже поставило хрест на армії живих у "Грі престолів".

По-друге, Джон Сноу, Дейнеріс і їхні союзники майже не скористалися своєю перевагою в небі. Всі говорять про драконів як про силу, яка може змішати театр битви з брудом або, принаймні, дати Дейнеріс Таргарієн велику перевагу. І рядовий піхотинець у Вінтерфеллі, напевне, повинен відчувати певну стратегічну впевненість від наявності в арсеналі вогню драконів. Чому ж тоді Дейнеріс і Джон Сноу зволікають? Раз попередній план провалився, дракони повинні були злетіти і розкидати орду мертвих з неба. Ворожий дракон не з'являвся на горизонті майже до половини битви. Його використання було бережним, ніби його вогонь був ключем до знищення армії живих. Власне, так воно і було.

Читайте такожНову серію «Гри престолів» помилково «злили» в мережу

Третя помилка: у армії живих у Вінтерфеллі не було "очей" на полі битви. Кожного разу, коли дракони підпалювати частину армії Короля Ночі, це не просто виводило з ладу частину ворожої піхоти. Фактично охоплені вогнем мерці ставали помітною мішенню для артилерії і лучників. Значна частина захисників Вінтефеллу не була використана, тому що ці сили просто не бачили ворога. Дотракійці просто заїхали у ворожий рій і швидко були знищені, тому що вони навіть не бачили, з ким їм битися.

Єдиний раз, коли у армії живих був хоч якийсь шанс чи змога використати природні можливості на свою користь - це коли солдати бачили ворога, щоб його підстрелити. Теон Грейджой і сили Залізних островів можуть багато розповісти про це, тому що вони захищали найменш продуктивного партнера коаліційних сил. Залізнородженим довелося рахувати кожну стрілу. Якби Ар'я Старк не вбила Короля Ночі, тоді Мелісандра стала б найбільш уразливим гравцем Вінтерфеллу. А саме вона за допомогою світла дала змогу захисникам фортеці можливість бачити ворога.

Четверта помилка: Сноу, Дейнеріс і союзники не склали жодних планів щодо резервних сил мертвих. Король Ночі дуже легко посилити свою армію. Для цього йому достатньо лише підняти нових мертвих просто на полі битви. Щонайменше 10 захисників Вінтерфелла знали про це. Але вони не змогли використати це знання. Невже було так важко штрикнути драконовим склом загиблого товариша по зброї, щоб не довелося з ним же битися через хвилину? Але всі були здивовані і приголомшені тим, як Король Ночі піднімав мертвих. Особливо це здивувало чомусь тих, хто сховався в крипті.

Читайте такожДжордж Мартін про фінал «Гри престолів»: не думаю, що буде сильно відрізнятися від книги (відео)

І п'ята помилка: живі якось примудрилися недооцінити свого ворога. Коли Джон Сноу кинувся навздогін Королю Ночі, той просто зупинився, розвернувся і підняв нову армію мертвих. Сноу здавався дуже здивованим цим. Чому ж Король Ночі не вступив з ним в дуель сам-на-сам? Він же заслуговував на це. А тому, що Король Ночі мертвий і йому начхати на такі шляхетні жести. Все, що йому потрібно - це перемога.

Джон Сноу і Дейнеріс розраховували, що зможуть вбити Короля Ночі вогнем дракона, хоча у них ніколи не було жодних доказів, що його взагалі можливо вбити: вогнем чи ще чимось. Потім вони думали, що він просто викриє себе і дозволить їм спалити себе. Але кожної хвилини, коли вони не знали, де Король Ночі ховається чи літає, сотні солдатів билися за свої життя і душі. Хвала старим і новим богам за Ар'ю Старк. Десь у світі агенти ЦРУ з 1960-х років схвально кивають головою, дивлячись на неї.