Ілюстрація / REUTERS

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Хант свідомо описав дві найбільші загрози, які ховаються за зростанням напруги між США й Іраном. За його словами, існує ризики, що «конфлікт почнеться через помилку». Жодна зі сторін може й не буде добиватися ескалації. Але певного роду конфлікт все ж почнеться. Також існує вірогідність, що Іран «повернеться на шлях розробки ядерної зброї».

Однак, дечого британський міністр не сказав. Обидві загрози – це прямий наслідок ескалації тиску на іранський режим з боку адміністрації Дональда Трампа. Білий дім впродовж останніх місяців вів політику без очевидного кінця і цілі, а отже досягти позитивного результату було просто неможливо. Про це пише Washington Post у редакційній статті.

Читайте такожІран припинив виконання деяких зобов'язань за ядерною угодою

Відео дня

Президент Дональд Трамп і його оточення наполягають, що вони не хочуть війни. Але ті заходи, на які вони пішли в минулому місяці включно з блокуванням всього іранського експорту нафти, сталі, міді й іншої продукції, привели ситуацію впритул до початку кровопролиття. Зіштовхнувшись з економічною кризою, Тегеран передбачувано відповів погрозами відновити збагачення урану. І це найбільш небезпечна діяльність, яку припинила міжнародна угода про ядерну програму Ірану. Втім, Трамп вчинив дурість і розірвав її.

Американські чиновники кажуть, що Тегеран також готує удари по військах США на Близькому Сході або по американських комерційних і військових кораблях у Перській затоці. Напади на чотири нафтові танкери поблизу затоки у неділю не були поки що пов’язані з Іраном. Держсекретар Майк Помпео заявив, що ситуацію потрібно ще розслідувати. Якщо виявиться, що Тегеран в усьому винен, Трамп опиниться під тиском вимог влаштувати обіцяні «великі проблеми для Ірану, якщо щось станеться». Саме так він сказав у понеділок.

Пентагон відправив додаткові сили в регіон. Як писав New York Times, відомство також працює над планами щодо перекидання туди ще десятків тисяч американських солдатів. Також видання повідомляло з посиланням на розвідку США, що Іран хоче спровокувати Трампа на військові дії. І не дивно чому, якщо це правда. Америка погано підготовлена до нового конфлікту на Близькому Сході. Вона не може розраховувати на підтримку жодної з країн НАТО. І, як дав зрозуміти Хант, навіть Британія не готова її підтримати.

Читайте такожІран може вийти з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї

Застосування грубої сили не зупинить планів Ірану відновити ядерну програму. Це не призведе і до зміни режиму. Американці теж не підтримають агресію Вашингтона проти Тегерана. Адже поки Трамп не почав ескалацію, іранська сторона виконувала вимоги угоди про ядерну програму і не становила загрози для США.

Трамп каже, що він зацікавлений у переговорах з режимом аятоли Алі Хаменеї. Але його оточення навряд чи дотримується такої ж позиції, оскільки воно вже висунуло такі вимоги, які Тегеран точно виконувати не буде. Помпео також розмірковував, що стратегія США навряд чи змусить іранських лідерів піти на поступки. Однак, він допустив, що «люди можуть змінити уряд». Але США десятиліттями марно чекали революції в Тегерані.

Трампу загрожує ситуація, в якій він буде загнаний в глухий кут з поганим вибором: або застосувати грубу силу, або дозволити Ірану перейти всі червоні лінії. Вихід з ситуації – це повернутися до дипломатії за підтримки європейських союзників. Президент США повинен приборкати своїх помічників-яструбів і стати на дипломатичний курс, поки не пізно.