REUTERS

Продезінфікуй руки й взуття біля фабричних воріт. Принеси особистий рушник з дому. Жодних підсмажених лише з одного боку яєць за обідом.

Китайські компанії вдаються до надзвичайних заходів, щоб не допустити нових спалахів коронавірусу на тлі того, як вони перезапускають свою роботу, - пише Washington Post. Це буде важлива перевірка, чи зможе Китай зберегти динаміку зараження нульовою після скасування соціального дистанціювання. Економічні й політичні ставки для країни дуже високі. Після того, як влада в Пекіні оголосила про перемогу над коронавірусом, відновлення епідемії буде принизливим. Гірше те, що це може штовхнути Китай і весь світ в економічну рецесію.

Бізнес в Китаї почав відкриватися в лютому. З того часу Державна рада КНР вимагає від компаній забезпечувати працівників масками й перевіряти у них щоденно температуру. Роботодавці повинні подавати щоденні звіти про стан здоров'я персоналу. Цю систему називають "Одна особа - один файл".

Відео дня

Читайте такожУхань послаблює жорсткий карантин – мешканцям дозволили залишати місто (фоторепортаж)

Управління охорони праці США (OSHA) теж опублікувало рекомендації для бізнесу. Однак, вони м'якші, ніж китайські правила. OSHA рекомендує перехід на віддалений режим роботи, якщо це можливо, а також радить встановити захисні перегородки або роздавати працівникам маски.

Китайський досвід свідчить про те, що перезапуск глобальної економіки буде непростим завданням. Китайська промисловість лише почала зі скрипом зрушуватися з місця, витрачаючи великі кошти на профілактику інфекції. Деякі муніципалітети відкрили певні сектори лише для того, щоб знову їх закрити через стрибок зараження.

Пріоритет Пекіна у відновленні виробництва. Сфера послуг для нього грає вторинну роль. Але заводам досить пощастило отримати зелене світло від влади раніше інших. Багато з них почали виробництво у "напівкарантинних" умовах, при яких працівникам не дозволяли залишати територію підприємства без дозволу.

"Це створило надзвичайні незручності для працівників, які жили за межеми комплексу", - повідомили в компанії Fuyao Group, яка займається виробництвом скла.

У компанії розповіли, що збудували 50 імпровізованих гуртожитків для поселення працівників, які зазвичай жили за територією заводу. Це було необхідно для виконання замовлень від клієнтів у Європі.

Соціальне дистанціювання працює. Чим раніше його запровадити, тим краще. Це доводять дані зі штатів Каліфорнія і Вашингтон. Професор управління бізнесом з Каліфорнійського університету Девід Левін сказав, що компаніям по всьому світу потрібні ефективні протоколи для уникнення нового спалаху коронавірусу. Однак, для них також важливо продати свою продукцію наляканим споживачам.

Читайте такожThe Economist: Коронавірус ставить світ перед важким вибором: життя, смерть чи економіка

"Виробникам доведеться переконати споживачів у безпеці їхньої продукції. Для цього знадобляться спеціальні процедури", - сказав він.

В Китаї деякі заходи були запроваджені урядом. Приміром, він зобов'язав компанії відкривати вікна тричі на день на 30 хвилин в офісах. Пекін також заборонив використовувати системи доступу за відбитком пальців і не дозволяє працівникам сидіти обличчям до обличчя під час обіду. Компанії ж додали власні правила. Найжорсткіші з них запровадила компанія Foxconn Technology Group, на яку працюють більше мільйона людей в Китаї. Вона займається виробництвом iPhone і дуже поспішає до традиційної появи нової моделі восени.

У виробничому комплексі Foxconn у місті Чженчжоу працівників поділили на команди по 20 чоловік, які проводять разом всі дні й ночі. Це дозволяє точно стежити за станом їхнього здоров'я.

"Ці групи працівників працюють, подорожують, живуть й їдять разом, щоб гарантувати повне відстеження особистих траєкторій персоналу", - повідомляють в компанії.

36-річний працівник Foxconn розповів, що кожного ранку на фабриці людям роздають маски і міряють температуру. За обідом вони їдять за столами, розділеними високими перегородками.

"На столах між людьми встановлені загорожі, щоб и не бачили один одного і не розмовляли", - розповів він.

Читайте такожWashington Post: Коли і як закінчиться пандемія коронавірусу?

У столовій Foxconn всі місця позначені QR-кодами. Працівники повинні сканувати їх, щоб компанія знала, де хто сидить й коли прийшов поїсти. В гуртожитках робітникам наказують лишати верхній одяг і сумки у спеціальному місці для дезінфекції. Компанія навіть становила інфрачервоні камери, щоб відстежувати температуру тіла працівників, коли вони просто ходять по території.

Foxconn у заяві повідомила, що використовує "всі рекомендовані заходи гігієни включно з тестами на нуклеїнову кислоту й рентгени грудної клітки, коли потрібно". Компанія виготовила 10 мільйонів хірургічних масок і ставить за мету виробляти по 2 мільйони щодня для внутрішнього використання. 

На заводі з виробництва кондиціонерів TCL робітникам сказали принести з дому рушники, щоб витирати руки після миття. Кількість людей, яким одночасно дозволено перебувати в туалеті, скоротили до двох.

Читайте такожКраїни "б’ються" за захисні маски з Китаю – МОЗ Німеччини

Ранковий розпорядок працівника TCL такий: "Крок перший: зміряй температуру. Корок другий: продезінфікуй все тіло. Крок третій: одягни маску для обличчя. Крок четвертий: проскануй QR-код для входу на фабрику".

Китайський гігант Huawei випустив інструкцію на 73 сторінки з детальними вказівками. Приміром, всім працівникам потрібно щоденно до обіду подати звіт про стан здоров'я. В їдальні компанії вся їжа повинна бути ретельно оброблена. Підсмажені лише з одного боку яєчня поки заборонена. Інструкція також наказує менеджерам щодня випадково обирати двох працівників вранці, в обід і ввечері, щоб перевірити, чи вони помили руки.