Ілюстрація / REUTERS

Європейський Союз не буде визнавати обрану кілька днів тому конституційну асамблею Венесуели. Про це в середу, 2 серпня, заявила верховна представниця із зовнішньої політики та політики безпеки Європейського Союзу Федеріка Могеріні, передає Deutsche Welle з посиланням на dpa.

З огляду на сумнівну легітимність та репрезентативність цього новообраного органу Могеріні закликає президента Венесуели Ніколаса Мадуро призупинити створення конституційної асамблеї. Остання, за задумом керівництва Венесуели, має написати нову конституцію.

Читайте такожПарламент Венесуели відмовився визнавати вибори у Конституційну асамблею

Відео дня

Водночас головний дипломат ЄС наголосила на необхідності звільнення всіх політичних в'язнів у латиноамериканській країні. Могеріні також дала зрозуміти, що в разі подальшого порушення засад демократії та принципів конституції Венесуели ЄС може вдатися до обмежувальних заходів. "ЄС та країни-члени готові поетапно посилити свою реакцію", - наголосила головна дипломатка Євросоюзу.

Між тим соціалістичному уряду Венесуели закидають фальсифікацію результатів голосування під час обрання конституційної асамблеї. За словами керівництва розташованої у Великобританії фірми Smartmatic, яка  кількість тих, хто взяв участь у голосуванні значно нижча за офіційні дані. Розбіжність становить "щонайменше мільйон", наголосили представники компанії.

Згідно з оприлюдненими раніше даними венесуельської влади, у виборах нового законодавчого органу взяло участь близько 8,1 мільйона громадян. Вони обирали 545 членів конституційної асамблеї.

Нагадаємо, що 30 липня в Венесуелі проходило голосування за Конституційну асамблею, яка наділена повноваженнями внести зміни в конституцію країни. Опозиційні сили бойкотували голосування, яке вони назвали захопленням влади президентом Ніколасом Мадуро. Однак в уряді заявили, що конституційна асамблея є єдиним способом для встановлення миру після місяців протестів в країні.