Більшість росіян упевнені, що порядок для Росії важливіший за демократію.

Про це свідчать дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), які має у своєму розпорядженні агентство УНІАН.

Зокрема, відповідаючи на запитання, що зараз важливіше для Росії, 72% опитаних сказали, що «порядок, навіть якщо для його досягнення доведеться піти на деякі порушення демократичних принципів і обмеження особистих свобод».

Відео дня

На думку 16% респондентів, важливіше «демократія, навіть якщо послідовне дотримання демократичних принципів надає певну свободу руйнівним і кримінальним елементам», а 12% важко відповісти.

Як наголошується в дослідженні, протягом останніх років зростає кількість прихильників демократії (з 1999 року - з 11% до 16%).

За пріоритет порядку виступають, головним чином, прихильники КПРФ і партії «Справедлива Росія» (88% і 85% відповідно). Частка таких респондентів найбільш висока серед немолодих (78%), малоосвічених (77%) і малозабезпечених громадян (77%).

Демократичні цінності підтримують, головним чином, 18-24-річні (23%), високоосвічені (21%) і забезпечені (24%) респонденти.

Згідно з опитуванням, росіяни розуміють під порядком, головним чином, політичну та економічну стабільність країни (41%). Серед найбільш поширених уявлень - соціальний захист малозабезпечених прошарків (29%), припинення боротьби влад (27%), можливість для кожного реалізувати свої права (25%), суворе дотримання законів (24%). Дещо рідше росіяни визначають порядок як сувору дисципліну (18%), а також залучення силових структур до боротьби зі злочинністю (7%). Найрідше росіяни пов`язують це поняття з обмеженням демократичних прав і свобод, гаслом, що відкриває шлях до диктатури (по 1%).

Демократію громадяни РФ визначають, у першу чергу, як свободу слова, преси й віросповідання (44%). Другим популярним уявленням є економічне процвітання країни (28%). Менш поширені такі трактування, як сувора законність (21%), порядок і стабільність (19%), виборність влади (18%), «порожня балаканина» (11%), свобода дій для кожного (10%). Рідше росіяни розуміють під демократією анархію й безвладдя, гарантію прав меншин (по 6%), підпорядкування меншості більшості (4%).

Опитування ВЦВГД було проведено 9-11 січня 2010 року. Опитано 1600 осіб у 140 населених пунктах у 42 областях, краях і республіках РФ. Статистична похибка не перевищує 3,4%.