Тисячі білорусів вийшли на протести 9 серпня з вимогою переобранання президента / Фото: REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, статус якого ЄС не визнає, доручив Міноборони ухвалити «найжорсткіші заходи» з охорони кордону.

Про це він заявив на полігоні шостої окремої гвардійської механізованої бригади, цитує Белта.

Читайте такожУ Білорусі затримали двох працівників Viber

Відео дня

Лукашенко вважає, що опоненти намагаються розосередити сили білоруських військових і правоохоронців, відвернути від внутрішньої ситуації й напружити на зовнішньому кордоні.

При цьому він заявив про активізацію бандитизму у суспільстві.

«Війська підтримка (опонентів – УНІАН) очевидна – пересунення військ НАТО до кордонів. Вони всі рухаються до того, щоб затягнути сюди нібито нового президента», – заявив Лукашенко.

Він стверджує, що опоненти нібито покликали в країну військових НАТО, щоб захистити населення. Лукашенко назвав ці дії та відповідні заяви західних країн «прямим втручанням у ситуацію в Білорусі».

«Мова йде про фінансування, витягування нас на перемовини з ОБСЄ  - зрозуміло, для чого вони це роблять», – додав Лукашенко

Він доручив Міноборони й військовому командуванню вкласти всі зусилля, щоб «захистити насамперед західну перлину Білорусі з центром у Гродно».

«Із застосуванням найжорсткіших заходів з захисту територіальної цілісності нашої країни», – наголосив Лукашенко.

У Гродно, як і в інших містах Білорусі, з 9 серпня тривають протести. 18 серпня мешканцям міста навіть вдалося порозумітися з місцевими чиновниками, які пішли назустріч протестувальникам.

Того ж дня Лукашенко заявив про підняття польських прапорів у Гродно, імовірно, переплутавши їх з білоруськими національними через схожі кольори.

Зараз страйкує найбільше підприємство в місті. Працівники хотіли зупинити процес виробництва до того часу, як Лукашенко погодиться піти у відставку.

Протести в Мінську: що було раніше

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, сталися сутички з силовиками. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуація в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенка заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 19 серпня у ЄС заявили, що не визнають президентські вибори в Білорусі. Паралельно Захід готує пакет санкцій проти осіб, причетних до розгону протестуючих і вбивств.
  • 20 серпня в Білорусі відкрили справу про захоплення влади опозицією. У Білорусі пригрозили Євросоюзу у відповідь заходами через нових санкцій.