Сьогодні РФ - світовий лідер за кількістю санкцій. За даними глобальної мережі відстеження санкцій Castellum.ai, з моменту вторгнення на територію України кількість антиросійських санкцій сягає понад 7802. За цим показником, Росія перевершила Іран, Сирію та навіть Північну Корею. То що ж втратили росіяни за час війни?

1. Банки. Нещодавно лідери Євросоюзу погодили шостий пакет антиросійських санкцій, який зокрема передбачає відключення одного із найбільших банків Росії від системи SWIFT. "Сбербанк" стане вже восьмим банком РФ, відключеним від цієї міжнародної системи (у березні Євросоюз заборонив використання SWIFT банкам: "Откритіє", "Новікомбанк", "Промсвязьбанк", "Банк Росія", "Совкомбанк", "Внєшекономбанк" та "ВТБ Банк").

Привертає увагу ситуація навколо російського підрозділу Raiffeisen Bank

Якщо говорити про представників іноземних банківських груп, то наразі можна констатувати: більшість європейських банків залишаються на території країни-агресора, виправдовуючи це необхідністю обслуговування міжнародних клієнтів, які залишаються у Росії. Проте привертає увагу ситуація, яка склалася навколо російського підрозділу австрійського Raiffeisen Bank International, для якої російський ринок був найбільш прибутковим (18% від капіталу та 34% від прибутку групи). У російських медіа була поширена заява, що австрійська група все ж таки вирішила розглянути опцію продажу російського підрозділу.

Санкції проти російських банків вдарили як по простих громадянах, так і по російській промисловості та бізнесу, що фактично втратили можливість здійснювати міжнародні розрахунки та грошові перекази.

Путін може втратити близько 10 мільярдів доларів на рік

2. Енергетика. Не секрет, що основною метою шостого пакета антиросійських санкцій була заборона на імпорт російської нафти (так зване нафтове ембарго). З приводу цього лідери Євросоюзу не могли домовитися майже місяць. Зрештою, після тривалих дискусій та пошуку компромісу між усіма членами ЄС, було затверджено рішення про заборону імпорту російської нафти морем.

За підрахунками американського видання Bloomberg, внаслідок таких санкцій Путін може втратити близько 10 мільярдів доларів на рік.

Попри те, що нафтове ембарго не поширюється на постачання "чорного золота" через нафтопровід "Дружба", такі обмеження охоплюють близько 90% усього імпорту нафти, яка доставляється у Європу танкерами, а тому санкції повинні болюче вдарити по російській економіці та можливості надалі фінансувати військову машину РФ.

Співпраця з РФ не є прийнятною та шкодить репутації

3. Звичні сервіси та послуги. У зв’язку із активною санкційною політикою наших західних партнерів, що фактично призвело до економічної ізоляції агресора, дедалі більше західних компаній або призупиняють роботу або взагалі, залишають російський ринок. Для багатьох співпраця з РФ не є прийнятною та шкодить найціннішому активу – репутації.

За даними Київської школи економіки загальна кількість компаній, які на сьогодні згорнули роботу на російському ринку, складає понад тисячу. Серед них - провідні логістичні компанії FedEx, UPS, DHL, електронна платіжна система PayPal, такі звичні для пересічних росіян сервіси розрахунків як: Apple Pay, Samsung Pay та Google Pay, онлайн-майданчики бронювання оренди житла Booking.com та Airbnb та інші.

Навіть в російських медіа початок березня цього року подекуди називають "парадом виходу іноземних компаній з Росії". Втім це була лише перша хвиля. І варто очікувати нового сплеску активності західного бізнесу, який раніше нерішуче ставився до вимог цивілізованого світу вийти з Росії.

4. Медіа та соцмережі. Ще у березні РФ заблокувала Facebook та Instagram, загальна аудиторія яких складала близько 120 мільйонів користувачів. Наразі єдиним інтернет-ресурсом, який не заблокований в РФ є Youtube. При цьому, пояснення такій "лояльності" з боку Росії є доволі цікавим: сервіс потрібен для поширення "правди" про "військову операцію" в Україні.

Проте варто нагадати, що 20 травня відеоплатформа видалила канали пропагандистських інформаційних агентств Anna News і News-Front, а також канал російського державного телеканалу в Криму "Крим 24". При цьому, до затвердженого лідерами Євросоюзу шостого пакету антиросійських санкцій внесені також три російські телеканали Rossiya 24, TV Center International і RTR Planeta. Тож, тепер список заборонених російських ЗМІ складають RT, Sputnik, Rossiya 24, TV Center International і RTR Planeta.

5. Споживчі товари та промисловість. Левова частка західних компаній, які призупинили роботу на території Росії, складають саме сегмент побутових товарів для населення та промисловість. Лише протягом травня, за даними Київської школи економіки, російський ринок покинули такі відомі компанії як Levi Strauss, Starbucks, Nike, Marks & Spencer, Wella, та Rehau. І це при тому, що Levi Strauss працював в РФ 29 років, а Starbucks – 15.

Щодо промисловості, то повернення до радянщини найкраще ілюструє ситуація з перейменуванням заводу відомого французького автовиробника Renault на "Москвич".

Окрім Renault про вихід з російського ринку повідомив всесвітньовідомий виробник ноутбуків та іншого комп’ютерного обладнання Hewlett Packard та промисловий гігант Siemens. До слова, Siemens працював в Росії з 1850-х років і навіть вже під час окупації Криму постачав у порт Севастополя газові турбіни, що свідчило про його небажання припиняти відносини з РФ. Проте зараз ситуація змінилася.

Кожен вихід з російського ринку - це автоматичне зростання рівня безробіття та бідності

Зараз вже можна констатувати, що кожне рішення іноземної компанії про вихід з російського ринку - це автоматичне зростання рівня безробіття та бідності. Якщо під час так званої першої хвилі Росію покидали чимало західних торгових компаній, то у другій хвилі – промислові гіганти, в активах яких цілі заводи, які у невеличких російських містах фактично забезпечували їх існування. Наслідки таких подій - зростання цін, зникнення звичних для пересічних росіян товарів, втрата робочих місць. Все це можна спостерігати вже зараз. І це – беззаперечна перемога українських дипломатів, які доклали неймовірних зусиль, аби переконати західних партнерів у тому, що з Путіним можна вести діалог лише мовою сили.

Хочеться вірити, що захід лише посилюватиме санкції проти Росії, а тому російську економіку очікує поступова деградація, а населення – цілковита бідність. Адже весь світ підтримує Україну і робитиме все, аби змусити Росію припинити війну.

Дмитро Воронцов, адвокат ADER HABER