Ціллю номер один може стати Естонія / фото ua.depositphotos.com

Після погроз РФ та її повномасштабного вторгнення в Україну країни Балтії можуть виявитися наступною ціллю Кремля. Журналісти проекту FreeДом з'ясували, хто може першим опинитися під ударом і чи зможе Росія отримати гідну відсіч з боку НАТО.

Днями РФ імітувала ракетні удари по країнах НАТО. Йдеться про територію Естонії. Інформацію підтверджує канцлер Міноборони Естонії Кусті Салм. Він зазначив, що росіяни вважають, що естонці не заслуговують незалежності.

Міноборони Естонії вважає ситуацію дуже серйозною і пов'язує почастішання випадків російських провокацій з майбутнім самітом НАТО, який пройде в Іспанії. Члени Альянсу обговорять зміцнення свого східного крила. У цьому контексті Таллінн хоче, щоб НАТО відправило більше військ до Естонії.

В інтерв'ю FT нинішній прем'єр-мініст Естонії Кайя Каллос розкритикувала нинішній план НАТО щодо захисту Балтії. Він попередила, що в разі нападу РФ естонська держава може бути стерта з лиця землі. За її словами, в поточних планах НАТО враховано, що країни Балтії можуть залишатися під російською окупацією протягом 180 днів. 

Як йдеться в сюжеті, в Естонії наполягають, щоб в кожну країну Балтії прибули щонайменше 20-25 тисяч військовослужбовців НАТО. Однак це не означає, що всі іноземні солдати повинні перебувати в Естонії на постійній основі, головне, щоб країна могла забезпечити свій захист.

А місяць тому російський вертоліт Мі-17 двічі порушував повітряний простір Фінляндії. Країна давно готувалася до можливого вторгнення РФ. У скандинавської країни є досить озброєння: Фінляндія має одну з найсильніших в Європі артилерій, в країні є запас крилатих ракет дальністю до 370 км. При цьому 2% ВВП йде на оборону, а це вище, ніж у багатьох країн НАТО. Саме через погрози РФ Фінляндія вирішила подати заявку на вступ до НАТО.

Експерти зазначають, що РФ серйозно загрузла у війні проти України, вона кинула сюди всі сили. Тому, вважають вони, Росія навряд чи зможе відкрити ще один фронт. Але від погроз всьому світу в Кремлі не відмовляться.

Раніше повідомлялося, що генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг запевнив, що російські окупанти не захоплять Таллінн. Він пообіцяв збільшити обороноздатність країн Балтії.

Нагадаємо, Литва з 18 червня припинила транзит підсанкційних вантажів між Калінінградською областю і основною територією РФ.

Після чого губернатор Калінінградської області Антон Аліханов заявив, що рішення Литви про заборону транзиту є "економічним задушенням регіону". За словами Аліханова, влада буде домагатися перегляду рішення. 

Пізніше член Ради Федерації Андрій Клішас заявив, що "спроба встановлення транспортної блокади Калінінградської області з боку Литви є порушенням суверенітету Росії над цим регіоном".

При цьому у Росії пригрозили відповіддю Литві на транспортну блокаду підсанкційних товарів в Калінінградській області.

27 червня стало відомо, що на Латвійській авіабазі в Лієлварді розгорнули поставлену Іспанією батарею зенітно-ракетного комплексу NASAMS.