Наталія Яресько / фото REUTERS

Колишній міністр фінансів України Наталія Яресько звільняється з посади виконавчого директора фінансової наглядової ради Пуерто-Ріко після того, як успішно завершила реструктуризацію боргу цієї країни.

Про це написав секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Лямець в Facebook.

З невеликої острівної держави списали 80% боргів (від $70 мільярдів).

Відео дня

"Я залишаю наглядову раду в період відновлення і стабільності. Я впевнена, що шлях, який привів нас до цього важливого етапу, призведе до подальшого зростання і процвітання", - заявила Яресько.

Журналіст зазначив, що для України вона "не стала робити чудеса".

"Коли Яресько реструктуризувала борги України - то навідріз відмовилася просити списати борги. Хоча Україна тоді була після Майдану і втрати Криму з Донбасом, з дірявим бюджетом і в розпал банкопаду. Тоді Яресько вважала, що Україна у відмінному стані. І здатна платити за мільярдними боргами", - зазначив він.

Лямець заявив, що Яресько "навантажила Україну зверху сумнозвісними варантами, які стали компенсацією + вдячністю для добрих інвесторів".

"У чому причина непоступливості, ніхто так і не дізнався. Можливо, в боргах сиділи ті хлопці, яких не можна було (не хотілося) залишити без грошей. Яресько навіть зустрічалася з переговірниками звідти наодинці, що прямо заборонено і є корупцією. Підсумок нам відомий. Україна платить по повній", - додав журналіст.

Читайте такожУкраїна здійснила першу виплату за ВВП-варантами майже на 41 мільйон доларів

Робота Наталії Яресько в Україні

Інвестиційний банкір американського походження Наталія Яресько зайняла позицію міністра фінансів в уряді Арсенія Яценюка в 2014 році. За рік роботи Мінфін на чолі з Яресько відновила співпрацю з МВФ за програмою розширеного фінансування в 17,5 млрд дол., а також провела реструктуризацію частини зовнішнього боргу України перед приватними кредиторами, зменшивши боргове навантаження на фінанси країни на 12 млрд дол. до 2020 року. Яресько пішла з поста глави Мінфіну у зв'язку з відставкою уряду Арсенія Яценюка навесні 2016 року.

Нагадаємо, у 2019 році Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка має розслідувати ситуацію з укладенням угоди між Міністерством фінансів та спеціальним комітетом кредиторів щодо реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році.