26 вересня в Німеччині пройдуть вибори у Бундестаг \ фото REUTERS

Німеччина на порозі історичних виборів - 16 років в країні керувала канцлер Ангела Меркель, і багато хто не уявляє Німеччини з іншим канцлером.

Напередодні виборів у столиці країни Берліні спокійно, в середмісті сьогодні набагато більше переймалися першим після початку пандемії коронавірусу марафоном, ніж виборами.

За результатами останніх опитувань 40% німців, тобто майже половина країни, не знають, за кого голосувати. Останні майже 16 років при владі була незмінна Ангела Меркель. За умов демократичних і прозорих виборів тут постійно,віддавали кермо влади їй. І досі у Меркель як у політика в країні найвищі рейтинги.

Читайте такожЗа роки на посаді канцлера Меркель вдалось здобути авторитет у Європі - опитування

"Аби Німеччина залишалася стабільною, канцлером має стати Армін Лашет", - сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Але Арміну Лашету, хоч він і керує Північною Рейн-Вестфалією, найбільшим німецьким регіоном, де мешкає понад 17 млн громадян, бракує харизми. Йому не вірять тому, що за нього просить "матуся", як називають Меркель.

Набагато більші шанси у головного суперника партії Меркель - вони ж партнери по коаліції, соціал-демократи. Олаф Шольц, що їх очолює, - міністр фінансів, це важлива і помітна в політиці посада, його краще знають. Про що треба пам’ятати, говорячи про цю партію українцям – соціал-демократи скептично налаштовані стосовно антиросійських санкцій і підтримують "Північний потік-2", йдеться в сюжеті ТСН.

"Я думаю, зараз люди шукають, кому зможуть довіряти так само, як Меркель. Їм треба, щоб життя було побудоване за принципом "вони все зроблять, мені не треба про це думати". Була така реклама банку: "Живи своє життя, ми подбаємо про інше". Ось, чого вони хочуть. І такі люди, найімовірніше, голосуватимуть за Олафа Шольца", - переконаний історик, автор біографії Ангели Меркель Ральф Больман.

Анналена Бербок, кандидат від "зелених", ще рік тому мала вигляд серйозної конкурентки, але відтоді через низку скандалів, пов’язаних зокрема з плагіатом, втратила довіру. Шанси "зелених" постаралася підняти юна шведська екоактивістка Грета Тунберг, яка напередодні з’явилася тут на велелюдному мітингу і закликала молодь іти на дільниці.

Для України це дещо тривожний період, тому що, хто б не прийшов замість  Меркель, він знатиме українське питання гірше і головне - не матиме зовнішньополітичного досвіду. Ймовірніше за все, якщо голоси розподіляться між основними кандидатами рівно, на Німеччину з наступного тижня чекають напружені переговори про нову коаліцію.

Як повідомляв УНІАН, 8 вересня Меркель востаннє виступила у парламенті в якості канцлера, яким була останні 16 років, тобто протягом чотирьох термінів поспіль. Вона запам'яталася не тільки доленосними рішеннями для країни, а й фірмовим стилем в одязі. Меркель носить класичні жакети одного крою - на трьох ґудзиках і часто яскравого кольору.

У своїй останній промові на посаді канцлера Меркель просила підтримати її партію на майбутніх виборах. Депутати проводили Меркель бурхливими оплесками.

Плани Меркель після посади канцлера

Ангела Меркель, переважно віджартовувалась при відповіді на питання про її подальші плани. Вона не раз казала, що хоче просто відпочити й "нарешті виспатися".

Але в більш філософському настрої 67-річна Меркель нещодавно розмірковувала, що вимушена зважати на те, скільки їй ще відведено.

"На теперішньому відрізку життя я хочу дуже старанно подумати над тим, що в мені на поверхні. Чи хочу я щось писати, виступати, ходити в походи, чи я хочу залишатися вдома, чи подорожувати світом", - цитує агентство Bloomberg її слова з виступу 8 вересня.