Німеччина хоче примусити Telegram дотримуватися законів / REUTERS

Уряд Німеччини має намір примусити месенджер Telegram підкоритися законодавству - зробити платформу відкритою для влади і посилити модерацію контенту. Компанія може зіткнутися в Німеччині зі штрафами на 55 мільйонів доларів.

Про це йдеться в матеріалі DER SPIEGEL. Зазначається, що Telegram – один з найпопулярніших месенджерів у світі. І можливо - найнебезпечніший з них. На платформі існує лише мінімальна модерація, що робить її популярною серед злочинців і терористів.  

Зазначається, що на сьогодні Telegram встановлений на 570 мільйонах смартфонів по всьому світу. У період пандемії його популярність лише зросла. У нинішньому році мільйони користувачів перейшли в Telegram з WhatsApp. У тому числі – в Німеччині.

Відео дня

Однак Telegram позиціонує себе як платформа, що стоїть над державами і владою – місце, де кожен пише і робить все, що забажає.

Це зробило месенджер улюбленою платформою для конспірологів, правих екстремістів, наркоторговців і шахраїв. Додаток, як зазначається, став "еквівалентом даркнету у вашій кишені".

Влада, як правило, безсила, оскільки творець месенджера Павло Дуров відхиляє будь-які її спроби отримати доступ до даних користувачів. Він створив непрозору мережу компаній, яка всіляко ускладнює доступ до месенджера урядам.

Однак незабаром це може змінитися. Журналісти дізналися, що Міністерство юстиції Німеччини вимагає від Telegram підкоритися закону. Вимоги стосуються відкритості для влади, негайного видалення злочинного контенту і передачі даних користувачів на вимогу слідчих органів.

Відносно Telegram також розпочато провадження з приводу того, що месенджер не вказав контактну особу для влади і не запропонував процедуру подачі скарги на злочинний контент, як того вимагає законодавство Німеччини. Компанію можуть оштрафувати на 55 мільйонів доларів.

Читайте такожУ Європі почали антимонопольне розслідування проти Facebook

У Міністерстві внутрішніх справ Німеччини Telegram давно розглядають як проблематичний канал комунікації.

Як заявив журналістам один з чиновників Міністерства, національне законодавство "очевидно, не грає ролі для цих людей". Якщо компанія і далі буде відмовлятися від співпраці, він допускає можливість повного блокування месенджера в Німеччині.

Вас також можуть зацікавити новини