Російська вакцина, цілком можливо, не працює / Reuters

Після того, як в Бразилії помер учасник випробувань вакцини від компанії AstraZeneca, проблеми можуть виникнути й з вакциною Sputnik V, якою хвалиться Кремль. За іронією, депутат Держдуми, який можливо отримав щеплення від коронавірусу, виявився зараженим.

Про це пише німецьке видання Handelsbatt. Йдеться про російського депутата на ім’я Валерій Гартунг, який очолює фракцію «Справедливая Россия». Його тест на коронавірус, який роблять парламентарям перед кожним засіданням, показав позитивний результат.

Читайте такожNature: Дані Росії про випробування її вакцини "сумнівні" й містять "копіпаст"Видання пише, що Гартунг добровільно брав участь у третій фазі випробувань розхваленої російської вакцини. За його словами, він тепер сподівається, що проблема зовсім не в тому, що винахід не працює. Зрештою, не виключено, що він був серед тих 10 тисяч добровольців, які склали контрольну групу і отримували плацебо замість препарату.

Відео дня

Російський депутат стверджує, що отримав два уколи. І обидва рази в нього не було жодних побічних ефектів. Тому він допускає, що міг і не отримати вакцину взагалі.

Препарат  Sputnik V формально став першою зареєстрованою вакциною від COVID-19. Росія оголосила про її реєстрацію в середині серпня, не дочекавшись результатів клінічних випробувань. Тому в наукових колах виникли серйозні сумніви щодо її ефективності.

Вакцина Росії від коронавірусу: що про неї відомо?