Чому Путін їде до Китаю / скриншот УНІАН

Візит російського диктатора Володимира Путіна до Пекіна як до першої столиці після так званої "інавгурації" – це як виклик на килимок. Однак недооцінювати можливості Росії не можна. Про це в ефірі марафону на телеканалі 1+1 сказав політолог, керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок.

"Справа у тому, що Росія ніколи не була Китаю союзником, так само як і Китай ніколи не був союзником Росії. Вони стратегічні партнери", – відзначив експерт, додавши, що Китай слідкує за такими визначеннями і не допускає союзів ні з ким.

Так, за словами керівника Центру громадської аналітики, офіційна заява Пекіну за підсумками тристоронньої зустрічі Сі Цзіньпіна з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Франції Еммануелем Макроном засвідчила про стратегічне партнерство Китаю з Європою у багатьох галузях. Клочко додав, що минулого року після чергового переобрання на престол Сі Цзіньпін також полетів до Москви вирішувати низку питань, оскільки для нього це стратегічне партнерство дуже важливе. Китай намагається зберегти співпрацю з Росією як мінімум на поточному рівні, і одночасно не зашкодити стратегічному просуванню у Європі.

Відео дня

"Тепер я розцінюю візит Путіна як виклик на килимок, реально, даруйте за таку іронію, але так воно схоже, після європейського турне очільника Китаю, який вже розумітиме: що він привезе з Європи, з чим він може приїхати до Китаю. Він розумітиме свою стратегічну перспективу у Європі. І він так вже будуватиме діалог із Росією", – сказав політолог.

Також він прокоментував, навіщо Росія розгортає ядерні навчання, коли Сі Цзіньпін здійснює турне Європою. Зокрема, не можна недооцінювати можливості Росії, хоча під час минулорічного візиту китайського лідера до Москви одним із питань було нерозповсюдження ядерної зброї на території Білорусі.

"Путін його не дослухався. Тоді візит Сі Цзіньпіна був різко перерваний. Він мав зустрічатися ще з Зюгановим, російськими комуністами, але зустрічі були відкладені. Просто навіть скасовані. І Путін проводжав Сі в аеропорту. Про це небагато писали, але це також дуже серйозний знак", – сказав Клочок.

Він зауважив, що путінська Росія нині "намагається тримати якусь марку у світі", і цей їй вдається у тому числі через те, що вона має ядерний потенціал.

"Недооцінювати наявність цього інструменту тиску на Захід не можна, тим паче, що західні партнери дуже насторожено відносяться до будь-яких заяв. І це не те що плювок Сі, це демонстрація Росією її намірів продовжувати агресивну політику по відношенню до своїх сусідів", – наголосив Клочок.

Політолог вважає, що у цьому сенсі Китай поки що не може вплинути на Росію. Ядерна зброя – це чи не єдиний інструмент Путіна як аргумент у діалозі із Заходом.

Візит Путіна до Китаю

Як повідомляв УНІАН, президент Росії Володимир Путін планує відвідати Китай і зустрітися з головою КНР Сі Цзіньпіном 15-16 травня, майже одразу ж після турне глави КНР Європою. Це буде перший міжнародний візит Путіна після початку нового терміну правління.

Вас також можуть зацікавити новини: