Ілюстрація REUTERS

Збитки для бюджету України від тіньового ринку спирту можуть досягати 10,5 млрд грн.

Читайте такожВ "Укрспирті" та «Аграрному фонді» проведуть позачерговий аудит

Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов під час робочого засідання щодо розвитку спиртової галузі за участю президента в Тернополі.

Відео дня

"Різні оцінки – від 8 млрд грн, за нашими оцінками, втрати акцизу можуть бути навіть більші – до 10,5 млрд грн", – сказав він.

За словами Мілованова,необхідно провести демонополізацію, детінізацію і приватизацію галузі.

"Приватизація - можливі надходження в бюджет 6-7 млрд грн, поступове скорочення тіньового обігу... Демонополізація призведе до знищення кримінальної та корупційної складової... і збільшення надходження акцизного податку - 8-10 млрд грн", – додав він.

Як повідомляв УНІАН, 23 жовтня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про лібералізацію у сфері виробництва спирту та скасування державної монополії на галузь. Законопроект надає можливість суб'єктам господарювання будь-якої форми власності виробляти і продавати спирт за наявності відповідної ліцензії.

В Україні монополістом у спиртовій галузі є державне підприємство «Укрспирт», створене на базі однойменного концерну в 2010 році. Кабінет міністрів України послідовно виступає за приватизацію «Укрспирту», керуючись рекомендаціями Міжнародного валютного фонду.

Сьогодні міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов оголосив конкурс на посаду голови держпідприємства "Укрспирт".