REUTERS

У понеділок, 1 серпня, Дандорф зустрівся крім інших з прем'єр-міністром країни Біналі Йилдиримом і начальником генштабу збройних сил Туреччини Хулуси Акаром, передає DW.

Як заявляється, американський генерал різко розкритикував спробу державного перевороту в Туреччині і наголосив на "важливості постійного партнерства".

Йилдирим повторив заяву свого уряду, згідно з якою Анкара вимагає від США "якомога швидше" видати проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого турецький президент Реджеп Тайїп Ердоган вважає ідейним натхненником спроби перевороту.

Відео дня

Читайте такожТуреччина вимагає від США видати Гюлена і погрожує наслідками для двосторонніх відносин

Для турецької сторони важливо, щоб США як "стратегічний партнер і союзник" продемонстрували "ясну і тверду позицію проти путчу".

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 16 липня в Туреччині була здійснена спроба державного перевороту. У країні запровадили воєнний стан і комендантську годину. Під час зіткнень загинули понад 260 людей. Згодом прем'єр-міністр країни Біналі Йилдирим заявив, що служба безпеки Туреччини взяла ситуацію під контроль.

Турецька влада звинуватила мусульманського проповідника Мухаммеда Фетхуллаха Гюлена, який протягом багатьох років живе в США, і його послідовників в організації спроби державного перевороту. Сам Гюлен категорично відкидає звинувачення і висловлює підозри, що спроба путчу була зрежисована.