Буріння Азовського моря - експерти назвали загрози намірів Путіна добути прісну воду для Криму / REUTERS

Деякі запаси прісної води під Азовським морем теоретично можливі через так зване «субмаринне розвантаження підземних вод», коли підземні води розвантажуються в море.

Про це в коментарі Радіо Свобода розповів завідувач кафедри гідрогеології «Інституту геології» КНУ імені Тараса Шевченка Олексій Кошляков.

Читайте такожУ Чернівцях жителі підгодовують сотні лебедів, які залишились зимувати (відео)

Відео дня

Він уточнив, що мова про українські підземні води, що впадають в Азовське море.

«Просочуються і накопичуються у гірській породі й піску під морським дном. Звідти прісну воду можна видобувати бурінням, наприклад, як нафту», – зазначив Кошляков.

Водночас експерти не вірять, що цієї води вистачить, щоб покрити потреби окупованого Росією Криму. За словами доктора геологічних наук Миколи Огняника, у часи СРСР вчені знаходили два джерела прісної води за 5 км від берега в Азовському морі, але цих запасів вистачило б на «кількох людей».

Видобуту підземну воду доведеться додатково очищувати й опріснювати, діляться науковці. Про що свідчать заяви й так званої «влади» Криму, які висловилися про готовність будувати відповідну інфраструктуру для цього.

За словами фахівців, увесь процес видобутку і постачання прісної води позначиться, зокрема, на ціні води.

«Там мільйони доларів треба. Це великі гроші, це ж багато свердловин потрібно пробурити, відкачування проводити та інше, аналізи робити. Це все коштує. Це дороге задоволення», – каже Огняник.

Тривати геологічна розвідка може три роки, а не рік, як обіцяють росіяни. Це також позначиться й на екології всього моря.

«Зрозуміло, що буріння – це треба буде пробурити свердловини і прокласти труби. Не дай Боже, якась аварійна ситуація, це взагалі може призвести до екологічної катастрофи», – припускає гідрогеолог Руслан Гаврилюк.

Загалом, експерти не вірять у серйозність намірів Росії зайнятися подібними дослідженнями. Вказані заяви вони сприймають радше як спробу заспокоїти мешканців півострова.

Проблему з водою в Криму може вирішити тільки вода з Дніпра або водопровід з Кубані через несанкціонований Керченський міст, пояснюють науковці.

Що передувало

Раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що потенційним ресурсом з забезпечення кримчан прісною водою може стати Азовське море. Нібито цитуючи слова вчених, глава Кремля уточнив, що прісну воду можна знайти під дном моря і в його акваторії.

Засуха в Криму: що відомо

  • З 24 серпня в Сімферополі і ще 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів через посуху і обміління водосховищ почали вводити обмеження подачі води. Питну воду жителям подають строго по годинах - вранці і ввечері. З 23 вересня обмежувальні заходи подачі води ввели в Алушті, Партеніті і Малому Маяку. Також через пересохлі свердловини воду у 29 сіл північного Криму доставляють цистернами.
  • Окупаційна влада Криму повідомила, що готується до «гіршого сценарію» з водозабезпеченням півострова.
  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливо тільки після деокупації півострова.