Великий бар'єрний риф / REUTERS

У компанії Deloitte підрахували прямий і непрямий прибуток, який приносить Австралії існування Великого Бар'єрного рифу. Розрахунок економічної, соціальної і культурної цінності рифу дозволив експертам оцінити приблизну ринкову вартість найбільшого у світі живого організму, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Сьогоднішня вартість рифу - 42 мільярди доларів. Він щорічно приносить економіці Австралії 4.8 млрд доларів і забезпечує 64 тисяч робочих місць, розповідають у Deloitte.

Читайте такожРозроблений вченими план з порятунку Великого Бар'єрного рифу провалився

Відео дня

Крім того, існування рифу надає матеріали для дослідження вченим, залучає до Австралії туристів, що збільшує прибуток авіакомпаній, і дає ще ряд переваг національній економіці.

"Як найбільший живий організм у світі, і одна з найбільш різноманітних і складних екосистем планети, Великий Бар'єрний риф по праву вважається безцінним і незамінним", - йдеться у дослідженні.

Великий Бар'єрний риф в останні роки страждає від "відбілювання". Воно пов'язане з тим, що його корали втрачають зооксантели. Це окремі організми, що живуть у симбіозі з коралами. Коли корал піддається стресу або потенційно небезпечному впливу, зооксантели його покидають.

Саме це і відбувається з Великим Бар'єрним рифом вже другий рік поспіль, впевнені вчені.

Дослідники вважають, що процес загрожує самому існуванню рифу.