Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет України схвалив пропозицію до Кабінету міністрів про запровадження конкурентних відносин на ринку електроенергії, що стосується запуску в Україні біржової торгівлі електроенергією, повідомляє прес-служба АМКУ.

Читайте такожУряд зриває терміни запуску нового ринку електроенергії - екс-діректор "Центренерго"

Відзначається, що, відповідно до кращих європейських практик, оптимальним механізмом, який дозволив би запровадити конкуренцію на оптовому ринку електроенергії України, є запровадження біржової торгівлі електроенергією на ринку двосторонніх договорів.

Відео дня

На думку АМКУ, саме біржові торги забезпечать реалізацію принципу функціонування ринку електричної енергії на конкурсній основі, що передбачено Законом України "Про ринку електричної енергії", а також не допустять можливих порушень законодавства про захист економічної конкуренції, насамперед з боку учасників ринку.

"На сьогодні ринок генерації електроенергії є висококонцентрованим (сукупна частка п'яти компаній становить понад 90%). При таких умовах, одним з найважливіших завдань, на думку комітету, є створення таких "правил гри" на ринку, які б спонукали цих суб'єктів господарювання до жорсткої конкуренції, в тому числі та цінової", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що Антимонопольний комітет переконаний в тому, що саме біржова торгівля електроенергією дозволить створити оптимальний механізм впровадження конкуренції на оптовому ринку та створить умови для формування в Україні ринкової ціни на електроенергію.

Ілюстрація REUTERS

Як повідомляв УНІАН, у середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон "Про ринок електроенергії". За словами одного з авторів документа, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність, і виведе з ринку неефективну генерацію. Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить населенню обирати постачальників електроенергії.

Також даний закон передбачає одночасне функціонування декількох ринків.

Ринок двосторонніх договорів – це ринок, на якому електроенергія купується за довгостроковими та двосторонніми контрактами. Ці договори безпосередньо укладають між собою виробники (генеруючі компанії) і споживачі електроенергії.

Ринок "на добу вперед" - це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття – наступні добу, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці операції проводяться за день до періоду покриття.

Внутрішньодобовий ринок – ринок, на якому здійснюється торгівля електроенергією протягом доби, після підписання всіх контрактів на ринку "на добу вперед".

Балансуючий ринок – це ринок, на якому оператором системи передачі електроенергії будуть докуповувати відсутні обсяги електроенергії для збалансування рівня виробництва та імпорту з рівнем споживання. Цей ринок також передбачає застосування механізму для регулювання небалансів (невиконання заявленого режиму генерації компанією-виробником).

Ринок допоміжних послуг – ринок, на якому енергокомпанії зможуть надавати (продавати) оператора системи передачі допоміжні послуги для забезпечення стабільного енергопостачання, наприклад, для регулювання частоти струму.

Перші торги електроенергією в новоутворених сегментах ринку повинні стартувати в Україні 1 липня 2019 року.