Ілюстрація REUTERS

Близько 75% одержувачів субсидії у готівковій формі оплатили рахунки за комунальні послуги вчасно, решта громадян мають ризик втратити субсидії, якщо матимуть заборгованість більш як один місяць на суму від 340 грн.

Читайте такожГройсман розраховує на подальше зниження цін на газ після 1 травня

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики, посилаючись на інформацію генерального директора Директорату сім'ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України Віталія Музиченка.

Відео дня

«За даними, отриманими на поточний момент, загалом близько 75% одержувачів субсидії у готівковій формі оплатили комуналку вчасно. Це є позитивним результатом, враховуючи, що йдеться про перший досвід монетизації субсидій в історії України», - цитує прес-служба Музиченка.

Він також зазначив, що громадяни, які отримали на руки гроші, але вчасно не сплатили за житлово-комунальні послуги, ризикують залишитися без субсидії, доки не сплатять борг. Якщо одержувач має заборгованість понад один місяць на суму від 340 грн (20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), субсидія на наступний період не призначається до вирішення питання з цим боргом.

За інформацією Мінсоцполітики, після того, як громадянин сплатить заборгованість або укладе договір про її реструктуризацію, субсидію буде перепризначено. При цьому той, хто допускав прострочення оплати, маючи на руках кошти, отримані в рамках монетизації субсидії, надалі отримуватиме цей вид допомоги вже у безготівковій формі.

«Важливо, щоб у одержувача не було заборгованості за житлово-комунальні послуги станом на травень 2019 року, коли відбуватиметься перепризначення субсидій на наступний рік», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, в Україні стартувала монетизація субсидій на оплату комунальних послуг. Вона відбуватиметься в три етапи: перший етап почався 1 січня 2019 року і поширюється на тих громадян, які звертаються за субсидією з новим пакетом документів.

На другому етапі до монетизації мають бути долучені громадяни, яким буде призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року, на третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі.

У лютому Кабінет міністрів скоротив до одного місяця максимальний період простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг для призначення субсидій.

У бюджеті на 2019 рік на виплату субсидій закладено 55,1 млрд грн.