Експерт сказав, що буде з цінами на бензин / фото УНІАН

Експерт "Консалтингової компанії А-95" Сергій Куюн підрахував вартість палива в Україні в нових військових умовах.

За його словами, на європейському паливному ринку "відбувається щось неймовірне". За останні два дні котирування бензину і дизеля в Європі впали на 15-20%, до 200 дол./т і до 340 дол./т на дизель відповідно.

"Схоже, страхи з приводу ембарго щодо Росії зникли. Світ звикається з думкою про майбутнє без кривавих вуглеводнів. Сигналом до зниження очевидно послужили заяви Арабських Еміратів, Венесуели і США із закликами збільшити видобуток нафти", - написав він у Facebook.

Відео дня

Експерт вважає, що для України це безумовно хороші новини.

"Якщо ще вчора підвищення цін на АЗС до 50 грн і вище не викликало сумнівів, то зараз теоретично цього можна буде уникнути. А при активних діях уряду і Ради - занирнути і під 40 грн/л", - зазначив він.

Розрахунки Куюна показують, що в нових умовах собівартість поставки за поточними світовими цінами становить 43 грн за літр по обох продуктах, плюс встановлена Мінекономіки націнка 4,5 і 5 грн за літр, і таким чином виходить вартість пального на АЗС.

При цьому він вважає проблемою діючу нині довоєнну формулу розрахунку, яка розрахована на російсько-білоруські поставки. Формула на другу декаду березня показує максимум 43 грн за літр, але вже з націнкою.

"Це означає, що кожен "європейський" літр буде обходитися постачальникам в ті ж мінус 4,5-5 грн/л", - уточнив Куюн.

Експерт паливного ринку підкреслив, що Україні необхідно прийняти рішення про скасування ПДВ і акцизу, а також про перегляд формули граничних цін.

"У цьому випадку ціни будуть 32 і 35 грн/л на бенз і ДП. А головне - відкриються шлюзи для нових поставок", - підсумував він.

Як повідомляв УНІАН, 8 березня президент США Джо Байден заявив, що найбільша економіка світу повністю припиняє імпорт нафти, газу, а також закупівлю інших енергоресурсів з Росії.

Слідом за цим рішенням заборона на імпорт російських енергетичних ресурсів була оголошена і урядом Великобританії. Британський прем'єр Борис Джонсон заявив, що країна відмовиться від імпорту нафти.

Європейський план з десяти пунктів передбачає практичні кроки щодо скорочення залежності Євросоюзу від імпорту російського газу на дві третини протягом найближчого року. Акцент європейці зроблять на екологічно чисту енергію та інших постачальників газу.