Москва продає сиру нафту за гігантською знижкою на рівні 48-49 доларів за барель / фото ua.depositphotos.com

Через санкції багато російських підприємств вже продають нафту собі в збиток. Надалі російську економіку чекає крах через втрату доходу від колись найприбутковішої енергодобувної галузі.

Про це заявив провідний економічний аналітик та фахівець з нафтогазового ринку Михайло Крутіхін в програмі "Аргумент".

Він зазначив, що наразі у Москви виходить продавати частину своєї сирої нафти, використовуючи гігантські знижки на рівні 48-49 доларів за барель, або завдяки контрабанді. Однак цим шляхом Росія не зможе рухатися довго, оскільки її економіка зазнає колосальних збитків.

"Іноді на деяких промислах (ціна - ред. УНІАН) нижча собі вартості. Тобто, скільки коштує добути нафту, доставити її до порту, заплатити податок за видобуток корисних копалин, вивізне мито - в результаті у компаній фактично нічого з продажу нафти не залишається", - сказав Крутіхін.

Також він заявив, що ситуація тільки погіршиться на тлі рішення щодо закриття експорту російських нафтопродуктів з боку ЄС. Ринки Китаю та Індії для російського продукту перестануть існувати. Також це спровокує стагнацію розвитку нафтової галузі в самій Росії. 

"Потрібно буде згортати видобуток. А якщо в Росії закривають свердловини, то їх консервація призведе до додаткових витрат, причому значних", - вважає аналітик. 

Відновити їх потім "собі дорожче", зазначив фахівець. Він заявив, що в результаті російський видобуток нафти може скоротитися до 30%.

"Зараз така оцінка, що на 15% може скоротитися. Хоча, я думаю, що ближче до 30% буде. На цю цифру потрібно орієнтуватися зараз", - резюмував він. 

Санкції проти нафтової галузі РФ

4 лютого Рада ЄС затвердила стелю цін на нафтопродукти, які виробляє або експортує Росія. Тоді ЄС визначив дві граничні ціни на нафту з РФ. Одна з них стосується нафтопродуктів, які за собівартістю дорожчі від сирої нафти (дизельне пальне), а інша - продуктів дешевше, таких як мазут. 

5 лютого ЄС ввів заборону на російське дизельне пальне та інші продукти нафтопереробки з Росії для більшої частини країн Організації. Виняток зробили лише для Угорщини, Чехії та Словаччини, у яких не було альтернативи.

Згідно з рішенням Євросоюзу, стеля цін на російську нафту становить 60 доларів за барель. Сьогодні Японія підтримала це рішення й ввела власне ембарго на нафту, обмеживши її ціну в розмірі 100 і 45 доларів за барель (в залежності від сорту нафтопродуктів).  

Вас також можуть зацікавити новини: