Фото REUTERS

Народні депутати закликають Міністерство енергетики та національну комісію з регулювання тарифів (НКРЕКП) пришвидшити розвиток виробництва альтернативних джерел палива, зокрема, біогазу. Щоб забезпечити його доступ до української газотранспортної системи регулятор має внести відповідні технічні зміни. Про це розповів народний депутат з групи "Партія "За майбутнє" Сергій Лабазюк в ефірі хмельницького телеканалу "ТВ7+".

"Для доступу біогазу до ГТС потрібні технічні зміни від регулятора - підняття допустимого рівня кисню (О2) в природному газі при подачі його до ГТС - з 0,2% до 1%. Україна має дуже великий потенціал для виробництва біогазу, ми все ж таки аграрна країна і в нас багато агровідходів - до 8 млрд куб. м біогазу на рік. Це дуже амбітна ціль на наступні 10 років. Нам давно потрібно було прийти до альтернативних джерел палива. Ми з колегами вже звернулися до Міністерства енергетики України та НКРЕКП з депутатським зверненням з проханням пришвидшити процедуру. Від міністерства вже надійшла позитивна відповідь, очікується реакція регулятора", - розповів Сергій Лабазюк.

Він зазначив, що такі ж заходи вживають країни Європейського Союзу, аби позбутися залежності від російського газу. 

Відео дня

"ЄС та інші розвинені країни вже сьогодні говорять про заміщення ворожого газу та вживають відповідних заходів. До прикладу, за останній рік в Німеччині збудовано понад 2 тисяч станцій по виробництву біометану. Проте для повного переходу від російського газу на альтернативні джерела цього недостатньо. Потрібно 5-10 років. Тому, як би важко не було, за один рік повністю звільнитися від газового зашморгу неможливо! Для України - це об’єктивна реальність. І ми маємо тверезо оцінювати ситуацію. За прогнозами Bloomberg, до опалювального сезону ціна в Європі може сягнути рекордних 3000 доларів. І це вдарить по українській економіці автоматично, адже наша країна закуповує газ реверсом у ЄС", - заявив Сергій Лабазюк.

На переконання нардепа, скільки б Україна сьогодні не вимагала від Європи включити до сьомого пакета санкцій газове ембарго, такий сценарій малоймовірний. Хоча перспективи переломного моменту є, і чекати його можна вже з 7 липня, коли спливає термін ремонту російського газопроводу, через технічну несправність якого Росія не постачала газ до Німеччини та інших країн ЄС.