Японія може припинити купувати російський газ / фото ua.depositphotos.com

Покупці російського скрапленого природного газу в Японії можуть залишитися без товару. Це пов'язано з тим, що страхові компанії країни відмовляються покривати ризики з транспортування газу через війну Росії проти України.

Як повідомляє Bloomberg, вже з 1 січня 2023 року японські страхові компанії припинять страхувати військові ризики в територіальних водах Росії та України. Таке рішення прийняли в Tokio Marine Holdings Inc., Sompo Holdings Inc. та MS & AD Insurance Group Holdings Inc.

Очікується, що таке рішення страховиків вплине на маршрути суден, у тому числі через Чорне та Азовське моря, а також у водах біля сходу Росії. Експерти вважають, що подальші перебої з поставками палива створять додаткові труднощі для Японії.

Відео дня

"Будь-які подальші перебої в постачанні палива посилять труднощі для бідної на ресурси Японії, яка в значній мірі покладається на імпорт, особливо з Сахаліну. Токіо неодноразово підкреслював важливість Сахаліну-2 для підтримки енергетичної безпеки країни, особливо в міру зростання попиту на опалювальні ресурси в зимові місяці", – йдеться в матеріалі. 

У зв'язку з цим Tokio Marine & Nichido Fire Insurance Co., підрозділ Tokio Marine і одна зі страхових компаній, почала переговори з перестраховиками про відновлення андеррайтингу і отримала позитивні відгуки.

Експорт газу з Росії

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року, на країну-агресора продовжують накладати санкції. Вони торкнулися і одного з головних джерел прибутку в економіці РФ – нафтогазового ринку. 

Так, міністри енергетики країн Європейського союзу домовилися про встановлення граничної ціни на газ. Вона складе €180 за мегават-годину (МВт/год). Угоди вдалося досягти після тижневих переговорів.

Крім того, на десятому місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну Монголія намагається "диверсифікувати" газовий сектор, щоб піти від залежності від російського сусіда. Монголія розраховує на такі країни, як Австралія, для зміцнення двостороннього та багатостороннього співробітництва.

Вас також можуть зацікавити новини: